Σε αναμονή θερμού καλοκαιριού με Τουρκία;

Σε αναμονή θερμού καλοκαιριού με Τουρκία;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προϊστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην περίοδο ΑΚΡ και τα πολλαπλά εξωτερικά και εσωτερικά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού δεν θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, τέτοιου είδους προβλέψεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιόδου, καθώς και τυχόν αστάθμητους παράγοντες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Εν προκειμένω, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία, όπως άλλωστε αναμενόταν, ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και η γαλλική εταιρεία Total ξεκίνησε μία σειρά γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Αγκυρα εξέφρασε την ενόχλησή της, αλλά η αντίδρασή της δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη, τουλάχιστον για τα μέτρα της Τουρκίας. Εκτιμάται ότι η αντίδραση θα είναι οξύτερη σε γεωτρήσεις που θα αφορούν τα οικόπεδα 4, 5 και 6, αλλά η γεώτρηση σε κάποια εξ αυτών δεν θα γίνει πριν από το 2018 και η εμπλεκόμενη εταιρεία είναι η αμερικανική ExxonMobil.

Στο Αιγαίο, η Αγκυρα συνεχίζει την τακτική των παραβιάσεων και υπερπτήσεων, προβάλλοντας έτσι τις θέσεις και διεκδικήσεις της σε θέματα θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Μεταξύ άλλων παραγόντων και η έλλειψη έμπειρων χειριστών λόγω των εκκαθαρίσεων στην τουρκική πολεμική αεροπορία οριοθετεί το εύρος της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο. Ανησυχία προκαλεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε «17 νησιά + 1 βραχονησίδα» από ένα μάλλον περιθωριακό τμήμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, πιθανότατα ως αντίδραση στην προσπάθεια Ερντογάν να παρουσιάσει τη Συνθήκη της Λωζάννης ως μια κεμαλική αποτυχία. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση ΑΚΡ κρατά αποστάσεις από τις απόψεις περί «17+1» καταληφθέντων νησιών από την Ελλάδα. Καλό θα ήταν να μη συμβάλουμε στην αναζωπύρωση της συζήτησης μέσω των συχνών επισκέψεων υψηλού επιπέδου (ενδεχομένως λόγω απειρίας ή για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους). Κάτι τέτοιο μάλλον δίδει την εντύπωση νευρικότητας και ανασφάλειας όσον αφορά την ισχύ των θέσεων και επιχειρημάτων μας. Εξάλλου, τα μηνύματα προς την άλλη πλευρά δίδονται όχι με λόγια αλλά με έργα και κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει μέσω της παρουσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

* Γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή