Ντετέκτιβ -λογιστές για τα ΑΕΙ;

Ντετέκτιβ -λογιστές για τα ΑΕΙ;

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ένας πανεπιστημιακός εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ενώ την ίδια στιγμή έπρεπε να είναι στο πανεπιστήμιό του, ο πρόεδρος του τμήματός του θα βρει τον μπελά του. Σύμφωνα με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι πανεπιστημιακοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι κάθε ιδρύματος θα πληρώνονται κάθε μήνα μόνο αφού οι οργανικά προϊστάμενοί τους βεβαιώσουν ότι δεν απουσίασαν από την εργασία τους. «Είναι υποχρεωτική η έκδοση κάθε μήνα βεβαίωσης παροχής υπηρεσιών και μη αδικαιολόγητης απουσίας για το σύνολο του αμειβομένου από την Ενιαία Αρχή προσωπικού του ιδρύματός μας. Η βεβαίωση παροχής θα αποστέλλεται στο τμήμα μισθοδοσίας της ΔΟΥ ως απαραίτητο στοιχείο για την καταβολή της μισθοδοσίας» λέει, σε έγγραφό του προς τους πανεπιστημιακούς, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, αρμόδιος αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναλογίζεστε, βεβαίως, πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους αρμοδίους! Κάθε πανεπιστημιακός είναι υποχρεωμένος να έχει δωδεκάωρη φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο. Πώς μπορεί να ελεγχθεί εάν χρειαστεί να κινηθεί εκτός ΑΕΙ για το ερευνητικό του έργο; Οι προϊστάμενοι θα στέκονται καραούλι έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης ή θα γίνουν ντετέκτιβ των κινήσεων των πανεπιστημιακών; Ποιος προϊστάμενος θα δηλώσει μία απουσία, εάν πραγματικά αυτή δεν έχει σημασία για τη δουλειά που έχει αναλάβει ο πανεπιστημιακός και ο διοικητικός υπάλληλος;

Από στελέχη του Πανεπιστημίου Αθηνών μαθαίνω, επίσης, ότι πανεπιστημιακοί εκλήθησαν να υποβάλουν «πόθεν έσχες» διότι το 2015 έδωσαν εντολή να αγοραστεί φωτοτυπικό χαρτί 100 ευρώ και άρα διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα.

Ερωτήματα και παρατηρήσεις απολύτως ρητορικά, που δείχνουν τον κυκεώνα γραφειοκρατίας στον οποίο βραχυκυκλώνονται τα ελληνικά ΑΕΙ αλλά και την αποτυχία του Δημοσίου να διακρίνει τη φύση του έργου των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων και να ελέγξει το προσωπικό του. Τα πανεπιστήμια έχουν διαμαρτυρηθεί στους πανεπιστημιακούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Κώστα Γαβρόγλου, που κατέχουν και τους αρμόδιους υπουργικούς θώκους, για να δώσουν λύση. Βέβαια, «σιγά τα ωά, αυτά είναι τα προβλήματα των ΑΕΙ;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή