Εδώ και κάποιες εβδομάδες το «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχεται το επιβατικό κοινό με νέα... εμφάνιση, διά χειρός του αρχιτεκτονικού γραφείου Bobotis+Bobotis Architects. Ο βασικός στόχος που έθεσαν οι αρχιτέκτονες Θεοφάνης Μπομπότης και Λουκάς Μπομπότης αναλαμβάνοντας το πρότζεκτ του ανασχεδιασμού του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών ήταν να μετατρέψουν τo αεροπορικό ταξίδι σε μια ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική εμπειρία μέσω του λειτουργικού εκσυγχρονισμού και της αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής εντός Σένγκεν. Επιδίωξη ήταν ο επιβάτης να έχει στη διάθεσή του αρκετό χρόνο αφότου τελειώσει με τον έλεγχο και πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, κάτι που επετεύχθη μέσω της συγκέντρωσης και της αύξησης των πυλών ελέγχου. Ο χώρος ελέγχου οριοθετείται από τον πρισματικό λευκό διαφραγματικό τοίχο με το τεθλασμένο πλέγμα γραμμικού φωτιστικού (φωτ.).
Η λογική του σχεδιασμού είναι απλή και λειτουργική: οι ταξιδιώτες κινούνται πάνω σε έναν άξονα κυκλοφορίας όπου έχουν χωροθετηθεί διαδοχικά ο έλεγχος των επιβατών και η εμπορική διαδρομή, η οποία ολοκληρώνεται στα εστιατόρια και στα καφέ μπαρ πριν καταλήξει στις εξόδους επιβίβασης. Μετά τις πύλες ελέγχου απλώνεται μια ανοιχτή «υπαίθρια» αγορά, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνεται σε «κλειστά» καταστήματα ακολουθώντας τη λογική των μαγαζιών στις οδούς των αστικών κέντρων. Αφήνοντας πίσω τους το «εμπορικό κέντρο», οι ταξιδιώτες φτάνουν στις «πλατείες», όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν έναν καφέ ή ένα σύντομο γεύμα πριν καταλήξουν στις πύλες επιβίβασης και ακούσουν το προσωπικό να τους εύχεται «καλό σας ταξίδι».

Περιοδικό "Κ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ