Εκκίνηση για κινητικότητα στο Δημόσιο

Εκκίνηση για κινητικότητα στο Δημόσιο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράλληλη «τροχιά» με την αξιολόγηση θα κινηθεί η κινητικότητα, με την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου», καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο η εκκίνηση της κινητικότητας –έπειτα από παράταση που συμφωνήθηκε– έχει τοποθετηθεί στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν υπογραφεί τα προεδρικά διατάγματα των νέων οργανισμών των υπουργείων αλλά και περίπου 50 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Με την υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων, οι νέοι οργανισμοί πρέπει να τεθούν σε ισχύ, καθώς θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο, τον «καμβά», για την εφαρμογή της κινητικότητας. Οι νέοι οργανισμοί όμως συνεπάγονται ανακατατάξεις στις δομές των υπουργείων και ως εκ τούτου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να εκδώσει αναλυτική εγκύκλιο για τη μετάβαση στους νέους οργανισμούς, ειδικά για τις επιτελικές θέσεις. Επί παραδείγματι, εάν μία γενική διεύθυνση καταργηθεί, ο γενικός διευθυντής ενδεχομένως πρέπει να επανατοποθετηθεί σε κάποια άλλη, πιθανόν καινούργια διεύθυνση, ενώ ακόμα και αν δεν υπάρξει κατάργηση διεύθυνσης, και σε αυτή την περίπτωση ο γενικός διευθυντής πρέπει να επανατοποθετηθεί στη θέση που καλύπτει. Το όλο ζήτημα είναι διαδικαστικό για την εγκυρότητα της ισχύος των νέων οργανισμών μέχρι να αναδειχθούν οι νέοι γενικοί διευθυντές, προϊστάμενοι κοκ. Με την εκκίνηση της εφαρμογής της κινητικότητας θα ξεκινήσει και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η αρχή θα γίνει με τις θέσεις γενικών διευθυντών και θα ακολουθήσουν οι θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικού τομέα, ενώ οι γενικοί διευθυντές άλλων τμημάτων να έχουν τοποθετηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 θα εκδοθεί η πρόσκληση για τους διευθυντές τμημάτων και η τοποθέτησή τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018, ενώ οι προϊστάμενοι των τμημάτων να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, για την ανάδειξη των νέων στελεχών του Δημοσίου είναι να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και τα περιγράμματα θέσεων, τα οποία «τρέχουν» παράλληλα με τους νέους οργανισμούς.

Δύο εναλλακτικές

Τι θα συμβεί όμως με τις δομές, όπως για παράδειγμα οι δήμοι, που δεν θα έχουν παραδώσει εγκαίρως οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων; Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Είτε πρέπει να δηλώσουν ότι καλύπτονται από το ήδη υπάρχον οργανόγραμμα είτε δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία της κινητικότητας μέχρι να καταρτίσουν καινούργιο, και κατά συνέπεια θα αποκλειστούν μέχρι νεωτέρας από τη δυνατότητα προσλήψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή