Προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

Προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκηρύχθηκε χθες από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ο διαγωνισμός για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας στη ζώνη των 1.800 MHz (DCS-1.800). Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το σχέδιο τεύχους προκήρυξης που είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Ιουλίου η ΕΕΤΤ. Ετσι, τόσο το τίμημα των αδειών/συχνοτήτων όσο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού δεν μεταβάλλονται. Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να καταβάλουν περί τα 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες και τις συχνότητες που αξιοποιούν στη ζώνη των 1.800 MHz, μέχρι τις αρχές του επόμενου Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, η υποβολή των προσφορών έχει οριστεί να γίνει Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. Επειτα από έναν περίπου μήνα εξέτασης των τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν, θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων που είναι προς παραχώρηση. Η δημοπρασία, αν και δεν ορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής της, αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Βασική επιδίωξη είναι οι υπερθεματιστές να ανακοινωθούν 13 Νοεμβρίου 2017, έτσι ώστε η εκταμίευση του εκπλειστηριάσματος ή της προκαταβολής του να συντελεστεί μέσα στη χρονιά.

Η ΕΕΤΤ εκχωρεί 11 τμήματα συχνοτήτων, αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά η τιμή μπορεί να ανέλθει, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός μέσω δημοπρασίας, αλλά πρακτικά δεν αναμένεται αύξηση του τιμήματος, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές. Ουσιαστικά, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, μέσω του διαγωνισμού θα κάνουν προσφορές για τα ήδη υφιστάμενα τμήματα συχνοτήτων που αξιοποιούν στο σύστημα DCS-1.800.

H Cosmote αναμένεται να ανανεώσει τη χρήση πέντε τμημάτων συχνοτήτων (50 MHz) αξίας 82 εκατ. ευρώ, η Wind τρία τμήματα (30 ΜΗz) αντί 59 εκατ. ευρώ και η Vodafone τρία τμήματα (30 MHz) αντί 59 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια παραχώρησης των συχνοτήτων είναι μέχρι το 2035.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή