Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως έωλες και αβάσιμες έσπευσαν χθες διπλωματικές πηγές να απορρίψουν κατηγορηματικά τις απόψεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ανυπαρξία θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο. Από το υπουργείο Εξωτερικών είδαν στις δηλώσεις Τσαβούσογλου την πιστή επανάληψη θέσεων και απόψεων που σταθερά προβάλλει η Αγκυρα προκειμένου να στηρίξει τις επιδιώξεις της και οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελούν επί της ουσίας αυθαίρετους ισχυρισμούς που δεν εδράζονται πουθενά. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι αναφορές του κ. Τσαβούσογλου έγιναν στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση που κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή, αναφέρεται ότι πρόκειται για πολλοστή επανάληψη από τον ίδιο βουλευτή της ίδιας ερώτησης σχετικά με το καθεστώς που διέπει μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχει απαντήσει ξανά.

Βεβαίως, κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνάει από την Αθήνα ότι η Αγκυρα, αργά αλλά σταθερά, με διαρκή επανάληψη των ίδιων θέσεων και αμφισβητήσεων επιδιώκει να τις καταστήσει σημείο αναφοράς. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε συγκεκριμένα ότι «μεταξύ των προβλημάτων (σ.σ.: στο Αιγαίο) είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα». Ακολούθως, αναφέρθηκε στις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947, λέγοντας ότι περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών, για να προσθέσει ότι «το πρόβλημα αφορά την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ φρόντισε να επισημάνει ότι από το 1996 και μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στην επικαιρότητα τα ζητήματα αναφορικά με το Αιγαίο. «Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε de facto καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, (ρ/σ Real), μίλησε για «ακραίες απόψεις» που δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν αλλά και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως, η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, που φρόντισε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι «από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων».

Πάντως, και χθες, ύστερα από πρόσκαιρη αποχή από προκλήσεις ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, τα τουρκικά μαχητικά επανήλθαν στη συνήθη, πλέον, πρακτική παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τρεις σχηματισμοί τουρκικών F-16 (συνολικά 6 μαχητικά εκ των οποίων τα 2 οπλισμένα) προχώρησαν σε μία παραβίαση και έξι παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κατά τη διαδικασία αναχαίτισής τους από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή