Μίσος χωρίς σύνορα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αρχεία του Μουσείου Τοπικής Κληρονομιάς και στη δημοτική βιβλιοθήκη του Χάρισον, μιας κωμόπολης στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, περιγράφεται η νύχτα των φόνων. Ηταν Οκτώβριος του 1905 όταν ομάδες λευκών επιτέθηκαν κατά των μαύρων συμπολιτών τους. Πυρπόλησαν τα σπίτια τους, έδεσαν άνδρες σε κορμούς δέντρων και τους μαστίγωσαν, σκότωσαν δύο παιδιά και μία γυναίκα. Τι όπλισε τον λευκό όχλο; Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, η διάρρηξη στο σπίτι γιατρού από έναν άστεγο που προσπάθησε να προφυλαχθεί από το κρύο.

Εναν αιώνα μετά, οι περισσότεροι κάτοικοι του Χάρισον προτιμούσαν να μη μιλήσουν για την αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου τους. Στα μέρη τους όμως είχε εγκατασταθεί ένας νοσταλγός της εποχής των διακρίσεων. Ο Τόμας Ρομπ, πρώην τυπογράφος και αυτοαποκαλούμενος πάστορας, είχε ιδρύσει εκεί την Εκκλησία της Λευκής Χριστιανικής Αναγέννησης. Ο ίδιος εμφανιζόταν τότε ως αρχηγός του Κόμματος των Ιπποτών, μιας εκ των οργανώσεων που συνθέτουν την Κου Κλουξ Κλαν. «Με πικραίνει που εξαιτίας αυτού του ανθρώπου η πόλη μας αποκτά κακό όνομα. Είναι στίγμα για την κοινωνία μας», είχε πει τον Ιούλιο του 2009 σε αποστολή μου στο Χάρισον ο δήμαρχος Πατ Μόουλς.

Ο Ρομπ στη συνάντησή μας τότε μπορεί να φορούσε σακάκι και γραβάτα αντί για λευκή κουκούλα, οι θέσεις του όμως παρέμεναν ποτισμένες στο ίδιο δηλητήριο. Μιλούσε για «φυλετικό πόλεμο» λίγο καιρό μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και ζητούσε να εξοριστούν στην Αφρική όσοι κρατούμενοι στις φυλακές είχαν μαύρο χρώμα δέρματος – παρότι ήταν Αμερικανοί πολίτες. Ολη του η οικογένεια μετείχε στην Κου Κλουξ Κλαν. Ακόμη και οι εγγονές του χαιρετούσαν ναζιστικά σε φωτογραφίες και εξυμνούσαν σε τραγούδια τους τον «άριο πολεμιστή». Σε εικόνες που μου έδειξαν από εκδηλώσεις τους, ένας εκ των συμμετεχόντων κουβαλούσε την ελληνική σημαία, ενώ η κόρη του Ρομπ υποστήριζε ότι λάμβαναν τακτικά e-mail από ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, και άλλες ομάδες φυλετικού μίσους ήρθαν στο προσκήνιο της αμερικανικής ζωής αναζητώντας συμμάχους έξω από τα δικά τους σύνορα. Πρόσφατα, σε βίντεο του ενημερωτικού δικτύου Vice News από τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, ένας άλλος εθνικιστής, ο Μάθιου Χάιμπαχ, ανέφερε ότι οι ακροδεξιές ομάδες των ΗΠΑ ακολουθούν «κυρίως το ευρωπαϊκό παράδειγμα της Χρυσής Αυγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή