Απαισιόδοξοι επτά στους δέκα επιχειρηματίες στην Ελλάδα

Απαισιόδοξοι επτά στους δέκα επιχειρηματίες στην Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσεύει η απαισιοδοξία στους Ελληνες επιχειρηματίες για το οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Facebook οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσο για την πορεία του κλάδου τους. Μάλιστα, η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η υψηλότερη μεταξύ 42 χωρών που εξετάζονται στην έρευνα. Μόνο σε Ιταλία, Αργεντινή και Βραζιλία, το έλλειμμα εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών συγκρίνεται με εκείνο της Ελλάδας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι απαισιόδοξες γνώμες (67,9%) υπερτερούν θεαματικά σε σχέση με τις αισιόδοξες (9,6%). Το υπόλοιπο (22%) δεν εκφράζει θέση ή διατηρεί ουδέτερη στάση για την κατάσταση της οικονομίας. Το σκηνικό δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά και σε σχέση με τις προσδοκίες που τρέφουν οι Ελληνες επιχειρηματίες. Αν και το ποσοστό των απαισιόδοξων για το μέλλον υποχωρεί, εντούτοις υπερτερεί εκείνων που βλέπουν θετική προοπτική. Συγκεκριμένα, το 57,3% εκφράζει αρνητική θέση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον και το 14,7% θετική.

Σχετικά με την πορεία της βιομηχανίας, του κλάδου που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, οι απαισιόξοδοι μετριάζονται περαιτέρω, αλλά εκ νέου υπερτερούν των αισιόδοξων. Περίπου το 40% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι ο κλάδος βρίσκεται (ή θα βρεθεί) σε αρνητική πορεία, ενώ το 14,7% θεωρεί ότι θα βρεθεί σε θετική πορεία. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία της επιχείρησής τους, οι αισιόδοξοι Ελληνες επιχειρηματίες υπερτερούν των απαισιόδοξων έστω και οριακά. Η έρευνα του Facebook που διεξάγεται με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε πολλές χώρες του κόσμου, δείχνει ότι τους τελευταίους μήνες οι Ελληνες επιχειρηματίες μείωσαν το προσωπικό τους. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν, το 23% των ελληνικών επιχειρήσεων μείωσε το προσωπικό τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ το 15% το αύξησε. Η συντριπτική πλειοψηφία (62%) προφανώς δηλώνει ότι το προσωπικό της επιχείρησης παρέμεινε σταθερό τους τελευταίους έξι μήνες.

Για τους επόμενους έξι μήνες, σε ό,τι αφορά την απασχόληση η κατάσταση θα είναι περίπου η ίδια με τους τελευταίους έξι μήνες. Το 20% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα μειώσει το προσωπικό και το 18% ότι θα το αυξήσει. Προκλήσεις για τους Ελληνες επιχειρηματίες είναι η προσέλκυση πελατών (83%), το φορολογικό (67%) και η αύξηση των εσόδων (63%). Οι παράγοντες αυτοί φανερώνουν το βάθεμα της κρίσης που περιορίζει την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Η έρευνα του Facebook έχει τίτλο Future of Business Survey και διεξάγεται κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2016 κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα προστέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτήν 42 χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα των περισσοτέρων χωρών, όπου η αισιοδοξία των επιχειρηματιών περισσεύει. Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα που ακολουθεί την Ελλάδα σε έλλειμμα εμπιστοσύνης για την πορεία της οικονομίας, ενώ από τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια, εντυπωσιάζει η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας που τρέφουν οι Πορτογάλοι επιχειρηματίες. Οι αισιόδοξοι υπερτερούν των απαισιόδοξων κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ιρλανδία, η εμπιστοσύνη για την πορεία της οικονομίας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού το πλεόνασμα εμπιστοσύνης για την πορεία της οικονομίας ανέρχεται σε 44 ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή