Τα καμένα «των άλλων»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα ήταν, τελικά, τα στρέμματα της έκτασης που κάηκε από την τετραήμερη πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ανατολική Αττική; Ηταν 15.000, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ή σχεδόν 27.000, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τους χάρτες του Αστεροσκοπείου; Και, τελικά, πόση σημασία έχει για τους ανθρώπους που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες ο απολογισμός της καταστροφής; Στην πρωθυπουργική επιλογή να γίνει αναφορά στην έκταση που καταστράφηκε κυριάρχησε το επικοινωνιακό κριτήριο. Τα 15.000 «δικά μας» στρέμματα με τα 150.000 στρέμματα «των άλλων», της πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή το 2009. Η επίκληση του 1/10 καταστροφής ως μέγεθος αποτίμησης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, να βρει δεκάδες άλλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίσθηκαν πολύ πιο γρήγορα, πριν προλάβουν να πάρουν διαστάσεις και να καταστρέψουν ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Σε μια τέτοια σύγκριση, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα είχε μετρηθεί πάρα πολύ χαμηλά.

Λίγες μόλις ώρες μετά την από αέρος επιθεώρηση της καταστροφής από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και την «ευλογία στα γένια» της κυβέρνησης ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, από το γραφείο πρωθυπουργού εκδόθηκε μια ανακοίνωση. Ηταν προϊόν της διυπουργικής σύσκεψης υπό τον κ. Τσίπρα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και προστασίας των καμένων εκτάσεων. Η ανακοίνωση έκλεινε με τη φράση ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος». Μέσα σε λίγες ώρες, πριν καλά καλά κρυώσουν τα αποκαΐδια και εκλείψει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων, η κυβερνητική ηγεσία έσπευσε να διαπιστώσει ότι όλα πήγαν καλά. Ας άφηναν τουλάχιστον να περάσουν μια – δυο μέρες πριν το διαπιστώσουν. Τότε θα μπορούσε να γίνει πιστευτό ότι κάποιος ή κάποιοι ασχολήθηκαν να δουν πώς ακριβώς κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Η σπουδή να μπει η σφραγίδα ότι όλα πήγαν καλά είναι αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά, της επιλογής της κυβέρνησης να δίνει βάρος στην επικοινωνία αντί της ουσίας. Αφού όλα πήγαν καλά, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, δεν υπάρχουν ευθύνες να αναζητηθούν, δεν έχει δίκιο κανείς να διαμαρτύρεται, δεν νομιμοποιείται κανείς να ασκεί κριτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή