Επικίνδυνη ρότα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ προφανώς δεν πάει καλά. Ξόδεψε τον παραδοσιακό του «μήνα του μέλιτος» χωρίς να περάσει ούτε ένα μεγάλο νομοσχέδιο. Εχει διχάσει βαθύτατα την Αμερική, ξυπνώντας ρήγματα και ένστικτα που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Στην εξωτερική πολιτική δοκιμάζει τις διαπραγματευτικές τακτικές που του είχαν βγει στον κόσμο του real estate της Νέας Υόρκης. Δεν είναι όμως το ίδιο να απειλείς κάποιον σε μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση με το να εκστομίζεις βαριές αλλά αστήρικτες απειλές εναντίον της Βορείου Κορέας. Στη μία περίπτωση, αν αποτύχεις θα χάσεις κάποια λεφτά, στην άλλη ρισκάρεις έναν πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς την πρώτη του ώρα. Ακόμη και με τη Ρωσία τα πράγματα έχουν εξελιχθεί άσχημα. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, η οποία θα κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα. Κανέναν δεν συμφέρει αυτό.

Το αμερικανικό «βαθύ κράτος» προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Με τον διορισμό του στρατηγού Κέλι στη θέση του προσωπάρχη, είναι προφανές πως οι «ενήλικοι» προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος. Δεν θα είναι όμως εύκολο, κυρίως λόγω της ιδιοσυγκρασίας του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος απεχθάνεται την αυστηρή «σκηνοθεσία» και πειθαρχία.

Η Αμερική, εν τω μεταξύ, πολώνεται δραματικά. Η άλλη πλευρά συνεχίζει να κάνει το λάθος της υπερβολικής πολιτικής ορθότητας. Στόχος της θα έπρεπε να είναι πώς θα πάρει μαζί της τη «χαμένη» μεσαία και κατώτερη τάξη Αμερικανών, όχι να τους μιλάει από καθέδρας.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα μπουν σε οικονομική κρίση σύντομα γιατί η Γουόλ Στριτ θα «διορθώσει» προς τα κάτω όταν διαπιστώσει οριστικά ότι οι φιλοεπιχειρηματικές πρωτοβουλίες (αλλαγή φορολογικού συστήματος, μείωση των υπερβολικών ρυθμίσεων κ.λπ.) του Τραμπ δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη. Οι έρευνες για τις σχέσεις με τη Ρωσία θα προχωρούν και η αίσθηση της κρίσης θα βαθαίνει.

Μια κλασική διέξοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας… πόλεμος, όπως συχνά βλέπουμε και σε ταινίες. Με ποιον όμως; Πολλοί επιτελείς του Τραμπ θεωρούν το Ιράν τον μεγάλο εχθρό. Δύσκολος και επικίνδυνος αντίπαλος, που μπορεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε μία ακόμη χειρότερη περιπέτεια από αυτήν του Ιράκ. Η Β. Κορέα δεν προσφέρεται για στρατιωτικές λύσεις. Η Κίνα αποτελεί την πραγματική στρατηγική απειλή έναντι των ΗΠΑ, όπως γλαφυρά εξηγεί ο Γκραμ Αλισον στο βιβλίο του με τίτλο «Η παγίδα του Θουκυδίδη». Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρόκειται για έναν πραγματικά παγκόσμιο πόλεμο.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Οι Μεγάλες Δυνάμεις περνούν από περιόδους παρακμής που δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν στην πτώση τους με την κλασική ιστορική έννοια που εξηγούμε για ξεχασμένες αυτοκρατορίες. Θα φανεί σύντομα εάν οι ΗΠΑ διαθέτουν τη σοφία και τα αντισώματα για να διορθώσουν πορεία ή εάν θα μπουν πιο βαθιά σε μια μαύρη τρύπα, που θα τις οδηγήσει, και τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, σε μεγάλες περιπέτειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή