Διορθωτικός ανασχηματισμός από Τσίπρα προ των πυλών

Διορθωτικός ανασχηματισμός από Τσίπρα προ των πυλών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο «τραπέζι», περιλαμβανομένου ενός –διορθωτικού– ανασχηματισμού ακόμη και πριν από τη ΔΕΘ, αλλά και των πρόωρων εκλογών, έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, παρότι προκρίνει ως σενάριο την εξάντληση της τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας δέχεται επίμονες εισηγήσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για άμεσες παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς είναι αποδεδειγμένα οι δυσλειτουργίες και το έλλειμμα συντονισμού σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, αλλά και η φθορά ορισμένων υπουργών. Ομως, όπως προαναφέρθηκε, ο ανασχηματισμός θα είναι στοχευμένος: Η διαφαινόμενη παραμονή του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, η δυσκολία μετακίνησης των πρωτοκλασάτων υπουργών, αλλά και η έλλειψη σημαντικών εφεδρειών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν ένα ντόμινο μεγάλων αλλαγών.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι επιθυμεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, είναι προφανές ότι προτιμά να κρατήσει το όπλο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού για την περίοδο πριν από την τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Η επιμονή του κ. Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας εδράζεται στην εκτίμηση ότι οι εκλογές το 2019 θα διεξαχθούν σε διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από το υφιστάμενο, στο οποίο η Ν.Δ. καταγράφει συντριπτική υπεροχή στις δημοσκοπήσεις. Οπως αναφέρει σε συνομιλητές του, εάν η χώρα έχει εξέλθει από το καθεστώς των μνημονίων και έχει καταγράψει δύο έτη σταθερής ανάπτυξης –ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της προς τα πάνω για το 2017 εκτιμώντας ποσοστό που θα προσεγγίζει το 2%– τα διλήμματα προς το εκλογικό σώμα θα διαφοροποιηθούν. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ποιος μπορεί να μοιράσει δικαιότερα την αύξηση του εθνικού πλούτου ή να προστατεύσει συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και, όπως προστίθεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βάσιμες πιθανότητες να ανακάμψει.

Ομως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας έχει ζητήσει να υπάρχει παράλληλα διαρκής εκλογική ετοιμότητα, καθώς αντιλαμβάνεται πως μια σειρά από «ασύμμετρες απειλές» μπορεί να τον υποχρεώσουν να επιλέξει το Plan B της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο βασικός φόβος του Μεγάρου Μαξίμου ακούει στο όνομα του ΔΝΤ, και των όσων πρόκειται να ζητήσει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και ευρύτερα, προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη προκρίνουν το σενάριο της αποχώρησης του ΔΝΤ, παρότι αναγνωρίζουν πως αυτή συνεπάγεται ότι τα όσα θα δοθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν παράλληλα, όμως, ότι εάν το Ταμείο παραμείνει και επιβάλει –όπως στη δεύτερη αξιολόγηση– την ατζέντα του, οι κυβερνητικές αντοχές θα δοκιμαστούν ισχυρότατα.

Ανησυχία

Προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί επίσης αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περάσει άνετα πάνω από τον πήχυ για τον στόχο του 2017, αλλά εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν το ίδιο μπορεί να συμβεί το 2018, που ο στόχος ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, οπότε είναι πιθανόν να ζητηθεί η επίσπευση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Παράλληλα, τον πολιτικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα είναι πιθανόν να επηρεάσουν καταλυτικά οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει νέα μείωση και η ΔΗΣΥ ανοδικές τάσεις λόγω της επερχόμενης διαδικασίας ανάδειξης νέας ηγεσίας από τη βάση, η στρατηγική του πρωθυπουργού θα επανεξεταστεί από το μηδέν, καθώς βασικός του στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του υφιστάμενου «μικρού δικομματισμού». Αντιθέτως, εάν οι εξελίξεις στη ΔΗΣΥ αντί να ενισχύσουν προκαλέσουν φυγόκεντρες τάσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μια μεγάλη πολιτική «ανάσα».

Τέλος, τις πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανόν να επηρεάσει και η υπόθεση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, που αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο μετά τη θερινή ανάπαυλα, καθώς εκκρεμεί η σχετική συζήτηση στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή