Κωδικός «νομιμότητα παντού»

Κωδικός «νομιμότητα παντού»

Μέτωπο με τη βία «από την ανήλικη παραβατικότητα έως το οργανωμένο έγκλημα», το μήνυμα Μητσοτάκη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναφορά σε «νομιμότητα παντού» γίνεται πράξη είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στον απόηχο των συλλήψεων χούλιγκαν για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο του Ρέντη, των κυβερνητικών πρωτοβουλιών κατά της ανήλικης παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και τραγικών περιστατικών όπως η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα σε απόσταση αναπνοής από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, συνομιλώντας με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες: «Ηδη από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα θυμάστε ότι μίλησα για “νομιμότητα παντού”. Κατεύθυνση που γίνεται πράξη σε όλα τα επίπεδα: απέναντι στην οπαδική βία και τις επιθέσεις κατά γυναικών. Στην ανήλικη παραβατικότητα ή το οργανωμένο έγκλημα. Αλλά, παράλληλα, απέναντι και στις διάφορες εστίες της φοροδιαφυγής. Του παράνομου πλουτισμού. Της αυθαιρεσίας. Οπως και της διακίνησης μεταναστών».

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πως η κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα «μέτωπα» έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, αναφέρονται η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, η συγκρότηση ειδικών τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ., το πλέγμα μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά, όπως επισημαίνεται, και «έρευνες και δράσεις που συχνά διεξάγονται αθόρυβα».

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως η μάχη κατά της ανομίας και των παραβατικών συμπεριφορών αποτελεί για τον ίδιο και ένα προσωπικό στοίχημα και κατά τη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία. «Είναι μάχη που με αγγίζει και προσωπικά. Ως πρωθυπουργός ικανοποιούμαι όταν χτυπιέται η αισχροκέρδεια στην αγορά. Ως πολίτης νιώθω καλά όταν πέφτουν αυθαίρετα στη Μύκονο. Και γνωρίζοντας πως τα σύνορά μας προστατεύονται. Αλλά και ως πατέρας και σύζυγος που αγανακτεί στην κάθε γυναικοκτονία, ανακουφίζομαι όταν σώζεται μία γυναίκα ή εξαρθρώνεται μία συμμορία χούλιγκαν», αναφέρει σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν τρέφει αυταπάτες ότι τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και σε όλα τα μέτωπα. Οπως σημειώνει σε συνομιλητές του με αφορμή και τις συλλήψεις των χούλιγκαν την περασμένη εβδομάδα, «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια αποδίδει, πρόκειται όμως για πρόβλημα που μοιάζει με Λερναία Υδρα, πολιορκώντας πλέον όλες τις σύγχρονες κοινωνίες». Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τα συγκεκριμένα προβλήματα ως μια «μάχη διαρκείας», καθώς συνδέονται με βαθύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. «Παρά τη σοβαρή πρόοδο δεν θα είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι. Θα μείνουμε προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις που ξεριζώνουν τις αιτίες τέτοιων φαινομένων. Πρόκειται για έναν αγώνα που απαιτεί συνέπεια, επιμονή και συνέχεια», μεταδίδει προς όλες τις κατευθύνσεις ο κ. Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή