ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Μακρόν επενδύει το Μαξίμου

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και ενημερώθηκε για την πορεία ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, παρουσία στη ΔΕΘ αμέσως μετά, και επίσκεψη στη χώρα μας του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στις 14 Σεπτεμβρίου για το πρώτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας: σε αυτή την εβδομάδα επενδύουν πολλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το επιτελείο του και η επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Η εντολή που έχει δώσει ο κ. Τσίπρας στους συνεργάτες του είναι μέσα από αυτό το τρίπτυχο δράσεων, που συμπίπτει με την επαναφορά της καθημερινότητας σε κανονικούς ρυθμούς μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, να μεταδοθεί δυναμικά το μήνυμα της ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας είναι να μεταφρασθεί η επίσκεψη Μακρόν σε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εξ ου και καταβάλλονται προσπάθειες να είναι όσο πιο διευρυμένη γίνεται η επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο στη χώρα μας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να μορφοποιηθούν σε συγκεκριμένα projects εξαγγελίες για οικονομική συνεργασία που είχαν γίνει κατά την επίσκεψη του προκατόχου του κ. Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένουν ότι θα προκύψουν στο πλαίσιο της επίσκεψης απτές δεσμεύσεις για παρεμβάσεις από γαλλικής πλευράς στον ΟΛΘ, που θα εφοδιάσουν τον κ. Τσίπρα με συγκεκριμένη εξαγγελία για τη συμπρωτεύουσα κατά την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΔΕΘ θα αποτελέσει πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως κατέστησε σαφές η Ν.Δ., η οποία σπεύδει ήδη να αναδείξει τις περυσινές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, που παρέμειναν... δεσμεύσεις. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο όρος «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» εξακολουθεί να ακολουθεί ως αρνητικό σημείο αναφοράς την κυβέρνηση, ενώ, παράλληλα, οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν παροχές. Ετσι, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η πρωθυπουργική παρουσία, πέραν περιορισμένων και στοχευμένων στις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες παροχών, θα είναι εστιασμένη στην προοπτική της ανάπτυξης και στην υπόσχεση δίκαιης κατανομής των ωφελημάτων που θα προκύψουν από αυτή. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να θέσει το πεδίο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση μακριά από τα τρέχοντα και τη δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία, εξαιτίας των φορτωμένων με φορολογικές υποχρεώσεις τελευταίων μηνών του χρόνου. Το βασικό περιεχόμενο όσων θα πει στη Θεσσαλονίκη θα είναι, πέραν του αφηγήματος της πορείας οριστικής εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποπτεία, το δίλημμα της επόμενης μέρας, το ερώτημα ποιος είναι περισσότερο κατάλληλος για δίκαιη αναδιανομή του παραγομένου της ανάπτυξης.

Και ως επιχείρημα υπέρ της μεγαλύτερης καταλληλότητας του ιδίου και της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει ως «οπλοστάσιο» τα πρόσφατα νομοσχέδια που μέσα στο καλοκαίρι έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, αυτά για την Υγεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, φέρουν τη σφραγίδα μιας πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο και θα προβληθούν ως δείγμα του προσανατολισμού της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή και απαλλαγμένη από ασφυκτικούς περιορισμούς εποχή.

Από χθες, με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, άρχισαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις για την αξιολόγηση των προτάσεων που ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να συντάξουν, με στόχο να επιλεγούν οι πλέον ενδεδειγμένες για τη διαμόρφωση της πρότασης με την οποία ο πρωθυπουργός θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την πορεία ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ενημερώθηκε για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή και θα αφορά την κοινωνική ασφάλιση και την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ