Ο βρυχηθμός του πληγωμένου θηρίου

Ο βρυχηθμός του πληγωμένου θηρίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλωνία επανέφεραν στο προσκήνιο την τζιχαντιστική απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεδομένης της στρατιωτικής κατάρρευσης του Ισλαμικού Κράτους (I.K.) με την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις και με την πτώση της «πρωτεύουσας» Ράκα να αποτελεί θέμα χρόνου, είναι δυστυχώς αναμενόμενη η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Για να διατηρήσει μέρος έστω της επιρροής του (λόγω και υφέρποντος ανταγωνισμού με την Αλ Κάιντα) το I.K. χρειάζεται τη φρικτή μορφή δημοσιότητας που αποφέρουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Είτε πρόκειται για οργανωμένους πυρήνες (με ή χωρίς άμεση σύνδεση και υποστήριξη από το Ι.Κ.), είτε για «μοναχικούς λύκους», οι επιθέσεις αυτές, με τη χρήση πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών, αυτοκινήτων ή αιχμηρών αντικειμένων, αναμένεται να συνεχιστούν. Λόγω της φύσης τους και επειδή οι δράστες στη μεγάλη πλειοψηφία είναι πολίτες ή κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών, η απόλυτη προστασία από τέτοιες επιθέσεις θα πρέπει να θεωρείται ανέφικτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες ή ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα αστυνομικής φύσης.

Ασφαλώς η Ελλάδα δεν αποτελεί –για μια σειρά από λόγους– στόχο υψηλής προτεραιότητας για τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο, είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είχε συμπεριληφθεί στους χάρτες του Ι.Κ. που απεικόνιζαν το Χαλιφάτο, είναι γεωγραφικά προσβάσιμη από τη Μέση Ανατολή, και άρα δυνητικός στόχος ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων. Επιπλέον, καθώς στη χώρα διαβιοί –συχνά σε δύσκολες συνθήκες– σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων, είναι σαφής η ανάγκη για έγκαιρη λήψη μέτρων και σχεδιασμό πολιτικής σε θέματα πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης, όπου καλή δουλειά έχει αρχίσει να γίνεται από το Κέντρο Μελετών για την Ασφάλεια (ΚΕΜΕΑ).

Οι απλοϊκές προσεγγίσεις και ο εφησυχασμός δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα, ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του οργανωτικού πλαισίου των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και αποτελεσματικότερη συνεργασία με τους ομολόγους εκτός συνόρων.

*Γενικός Διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή