ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στο έλεος του Τραμπ και της λέσχης αποστράτων

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Το «USS John S. McCain» τραυματισμένο μετά το δυστύχημα. Η συνέχεια; Ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον διέταξε την παύση όλων των επιχειρήσεων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεν υπάρχει φράση που συμπυκνώνει καλύτερα την απελπισία που έχει προξενήσει η διακυβέρνηση Τραμπ από το «θα μας σώσουν οι στρατηγοί», που ακούγεται όλο και περισσότερο, τώρα που ο Λευκός Οίκος έχει σχεδόν μετατραπεί σε λέσχη αποστράτων.

Μετά την αποπομπή του αρμόδιου για τη χάραξη στρατηγικής Στίβεν Μπάνον και την τοποθέτηση του στρατηγού των πεζοναυτών Τζον Κέλι στη νευραλγική θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τρία κορυφαία αξιώματα (προσωπάρχης, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, υπουργός Εθνικής Αμυνας) καταλαμβάνονται από στρατηγούς εν αποστρατεία.

Η επιρροή τους στο Λευκό Οίκο, την ώρα που η συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ γίνεται όλο και πιο παρορμητική και οι τοποθετήσεις του όλο και πιο απρόβλεπτες, έχει χαρακτηριστεί «καθησυχαστική», «σίγουρο χέρι στο τιμόνι» και «απαραίτητη δόση συνοχής και πειθαρχίας».

Στην πραγματικότητα, η πειθαρχία των στρατηγών συνίσταται πάνω απ’ όλα στην υπακοή στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος στις ΗΠΑ δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο. Με άλλα λόγια, αν η αυξανόμενη φιλολογία περί αστάθειας, ανικανότητας, ακαταλληλότητας κ.λπ. του Τραμπ έχει δόση αλήθειας, πόσο λογικό είναι να περιμένει κανείς να «σώσουν την παρτίδα» οι στρατηγοί, παρακάμπτοντας την ιεραρχία;

«Αν, σε μια κρίση οργής, ο Τραμπ αποφασίσει να κάνει κάτι για τον (Βορειοκορεάτη) Κιμ Γιονγκ Ουν, πολύ λίγοι μπορούν να τον σταματήσουν», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ. «Το σύστημα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να διασφαλίζει ταχεία αντίδραση, αν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγες δικλίδες για την εξαπόλυση πυρηνικών, κάτι πραγματικά τρομακτικό». Το αισιόδοξο σενάριο θα ήταν να εγγραφούν τα σχόλια αυτά στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό του Τραμπ με τις υπηρεσίες πληροφοριών, που εκπροσωπεί ο Κλάπερ, και όχι στον πραγματικό φόβο πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Ομως η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αναβιώσει τις συζητήσεις για το πόσο παρακινδυνευμένο είναι να ανατίθεται η επιβίωση του πλανήτη στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα πυρηνικά όπλα προτού αποτύχει το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής. Ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα η τύχη μας θα εξαντληθεί και ότι πρέπει να τα εξαλείψουμε πριν μας εξαλείψουν αυτά», έγραψε ο Τζέφρι Λιούις στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».

Αλλά και στο επίπεδο της καθημερινότητας, η επιλογή του Τραμπ να περιστοιχίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα τα πεδία των μαχών παρά τους διαδρόμους της Ουάσιγκτον μπορεί να έχει ως «παράπλευρη απώλεια» την ίδια την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.

Σε μια σειρά τομέων, από την υγειονομική μεταρρύθμιση, που βούλιαξε στο Κογκρέσο, έως την απαγόρευση εισόδου κατοίκων μουσουλμανικών χωρών, που εμποδίστηκε στα δικαστήρια, ο Τραμπ δεν φαίνεται ικανός να μεταφράσει την προεκλογική του ρητορική σε κυβερνητική πράξη, ούτε να συντονιστεί αποτελεσματικά με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Η χειμαρρώδης, σχεδόν παραληρηματική, προεκλογικού χαρακτήρα εμφάνισή του την Τρίτη στην Αριζόνα είχε σκοπό να πείσει τους υποστηρικτές του ότι τουλάχιστον το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού θα χτιστεί. Και αν χρειαστεί, διεμήνυσε ο Τραμπ, προτίθεται να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να εκβιάσει, επιτέλους, μια πολιτική νίκη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ