Ανακαλύπτουν το επιχειρείν

Ανακαλύπτουν το επιχειρείν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σε χώρους παραγωγής, προκειμένου να επικοινωνηθεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης στην «πραγματική οικονομία», συνεχίζεται η προετοιμασία για την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα κινηθεί εκτός του Μαξίμου αυτές τις ημέρες και θα πραγματοποιήσει, αρχής γενομένης από σήμερα, τρεις επισκέψεις σε χώρους παραγωγής. Σήμερα θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο. Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι μέσα από αυτές τις επισκέψεις να σταλεί το μήνυμα ότι, καθώς οι μεγάλες εκκρεμότητες, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, έχουν ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση σπεύδει κοντά στην πραγματική οικονομία και στους φορείς της. Από τις επισκέψεις αυτές προσδοκάται να αναδειχθεί ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής και ταυτόχρονα να έχει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός από πρώτο χέρι να ακούσει τα αιτήματα, όσον αφορά τις διευκολύνσεις που περιμένει η πραγματική οικονομία, προκειμένου να αποδώσει καλύτερα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας πρόκειται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, να παρακολουθήσει την εκδήλωση του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην οποία θα παρουσιαστεί από την αρμόδια υπουργό, κ. Ολγα Γεροβασίλη, το τριετές πλάνο της εθνικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο, στην προσαρμογή του δημοσίου τομέα στη νέα εποχή. Στην εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση εντάσσονται και το πολύπαθο ζήτημα της αξιολόγησης, αλλά και μία σειρά ακόμη από παρεμβάσεις, ανάμεσά τους και μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κυριάρχησε το θέμα των αλλαγών στην εκπαίδευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν αναλυτικά διάφορες εκδοχές που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Η συνεδρίαση είχε και χαρακτήρα επαναφοράς της κυβέρνησης σε κανονικούς ρυθμούς μετά το αυγουστιάτικο διάλειμμα. Συζητήθηκαν, αλλά όχι εκτενώς, ο προγραμματισμός για την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή, η προετοιμασία για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, η άνοδος της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ενώ, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονται, έγινε αναφορά στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Πάντως, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, και η συνάντηση που είχε εκεί με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα κρατώντας μικρό καλάθι. Αλλωστε, στην κυβέρνηση έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την αποδοκιμασία μεγαλόστομων εξαγγελιών και γνωρίζουν ότι, πλέον, δεν διαθέτουν την πολυτέλεια επίκλησης άγνοιας για τα πραγματικά δεδομένα σε οικονομία και συσχετισμούς. Αλλωστε, και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων σχολίασαν ότι οι υποσχέσεις που ακούγονται από τη ΔΕΘ έχουν κουράσει και περιμένουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η ανάγκη μείωσης της φορολογίας, παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια, αποκατάστασης της ρευστότητας και της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν τα βασικότερα από τα αιτήματα που επισημάνθηκαν προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων και να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή