Το χρονικό μιας παρ’ ολίγον ναυτικής τραγωδίας

Το χρονικό μιας παρ’ ολίγον ναυτικής τραγωδίας

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τον έβγαλε έξω η στροφή πριν μπει στο φιορδ του λιμανιού», λένε οι συνάδελφοι του καπετάνιου του Blue Star «Patmos» που προσάραξε ξημερώματα Τετάρτης σε ξέρα, στην είσοδο του λιμανιού της Ιου, με 205 επιβάτες και 87 άτομα πλήρωμα. Ευτυχώς χωρίς θύματα και χωρίς τραυματισμούς. «Τώρα, αν αυτό οφείλεται σε λάθος εκτίμησή του, πρόβλημα στο πλοίο ή αν κάποιο σκάφος που έβγαινε από το λιμάνι τον έκλεισε, μένει να φανεί από την προανάκριση και το “μαύρο” κουτί του πλοίου», συμπληρώνουν. Και ενώ τα ερωτήματα για το τι έφταιξε και παραλίγο να έχουμε μια ναυτική τραγωδία παραμένουν επί του παρόντος αναπάντητα, το σίγουρο είναι πως το πλοίο έχει υποστεί εκτεταμένη ζημία και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για ρήγμα μήκους ογδόντα μέτρων. Εάν μάλιστα έχουν υποστεί ζημίες και οι άξονες των προπελών, κάποιοι μιλούν ακόμα και για ολική απώλεια ή CTL (Constructive Total Loss) του πλοίου.

Στα βραχώδη αβαθή

Το 145 μέτρων μήκους Blue Star «Patmos», ένα καινούργιο καράβι που ναυπηγήθηκε το 2012, βρίσκεται από χθες καθισμένο πάνω στα βραχώδη αβαθή του ανατολικού κάβου της εισόδου του λιμανιού της Ιου. Πολλοί πιστεύουν, πάντως, πως εάν δεν υπήρχαν τα βράχια πάνω στα οποία έχει «ακουμπήσει», το πλοίο θα βρισκόταν ήδη στον βυθό. «Και κατά πάσα βεβαιότητα θα είχαμε θρηνήσει και θύματα» αναφέρουν πηγές της ακτοπλοΐας.

Ολα συνέβησαν περί τη 01.30 ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Το Blue Star «Patmos» ερχόμενο από τη Νάξο και έχοντας την Ιο στα αριστερά του, λίγα λεπτά πριν προσεγγίσει το λιμάνι του νησιού και ενώ πραγματοποιούσε την αριστερή στροφή προς τα ανατολικά για να εισέλθει στο «φιορδ» του λιμανιού, όπως το λένε πολλοί καπεταναίοι της ακτοπλοΐας, βρέθηκε πολύ πιο ανατολικά από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα να προσκρούσει με ταχύτητα περί τα 17 ναυτικά μίλια στον ανατολικό κάβο. «Εκεί έχει μεγάλη και τρανή ξέρα. Το ξέρουμε όλοι και κρατιόμαστε μακριά», αναφέρει χαρακτηριστικά συνάδελφός του με ενδελεχή γνώση του συγκεκριμένου λιμανιού. Με δεδομένο πως ο καπετάνιος του «Patmos» έμπειρος είναι και γνωρίζει το λιμάνι πολύ καλά, πιθανολογείται πως ή το πλοίο δεν «άκουσε» στους χειρισμούς ή πως κάποια λάθος εκτίμηση για κάποιο λόγο έγινε. Αυτά όμως θα διευκρινιστούν μόνον όταν γίνει η επεξεργασία των στοιχειών του Voice Data Recorder (VDR), του «μαύρου» κουτιού δηλαδή του πλοίου. Η επεξεργασία αυτή μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα απαιτηθεί η συνδρομή ξένου εξειδικευμένου κέντρου. Για την ώρα, η προσπάθεια εστιάζεται στο να διαπιστωθεί κατά πόσον το πλοίο μπορεί να αποκολληθεί, να επιπλεύσει αυτόνομα και να μετακινηθεί με ίδια μέσα προς ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, ή χρειάζεται ρυμούλκηση. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δύο ρυμουλκά, αλλά και μέσα αντιμετώπισης ενδεχόμενης ρύπανσης.

Για την προσάραξη του πλοίου, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε πάντως άμεσα τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από τον ίδιο τον πλοίαρχο του Patmos. Το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά προς Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Σαντορίνη, Ανάφη.

Από το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκαν τα λιμεναρχεία της περιοχής για παροχή βοήθειας, ενώ στην περιοχή έσπευσαν σχεδόν άμεσα έξι αλιευτικά, τρία τουριστικά και άλλα τρία ταχύπλοα σκάφη, καθώς και περιπολικό σκάφος. Αυτά όμως δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αποβίβαση των επιβατών. Ετσι λίγο μετά προσέγγισε το Patmos το ταχύπλοο καταμαράν Super Jet της Seajets που βρισκόταν στο λιμάνι και μπορούσε με μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια να παραλάβει τους επιβάτες του «Patmos».

Μετεπιβίβαση

Οι κατατρομαγμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, 206 επιβάτες του «Patmos» και 44 μέλη από το πλήρωμα μετεπιβιβάστηκαν τελικά περί τις 3 η ώρα τα ξημερώματα στο Super Jet και κάποιοι στο τουριστικό «Βασίλειος» και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ιου. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος παραμένουν ακόμα στο πλοίο.

«Ολοι κουνιόμασταν σαν να γινόταν σεισμός»

«Ο θόρυβος ήταν τρομακτικός. Ολοι κουνιόμασταν έντονα και ήταν σαν να γινόταν ισχυρός σεισμός. Αντικείμενα έπεφταν στις καμπίνες και μόλις βγήκαμε στους διαδρόμους είχε ήδη αρχίσει να επικρατεί πανικός. Κατευθυνθήκαμε όλοι στο πίσω μέρος του πλοίου, όπου είδαμε ξεκάθαρα πως είχαμε πέσει στα βράχια. Λίγο μετά άρχισαν να ηχούν και οι σειρήνες και τότε όλοι, πολλά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι να πάρουν σωσίβια». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Αμερικανίδα Angela Tucciarone, η οποία μαζί με τον σύζυγό της βρισκόταν στο Blue Star «Patmos» όταν αυτό προσάραξε στα αβαθή της εισόδου του λιμανιού της Ιου.

Ο «αγώνας δρόμου» για το δρομολόγιο, οι απρόβλεπτοι παράγοντες και το λάθος

Η παρ’ ολίγον ναυτική τραγωδία στην Ιο και η αδιαμφισβήτητα τεράστια οικονομική ζημία που έχει υποστεί το πλοίο, η οποία αναμένεται πάντως να καλυφθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία, επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως στο προσκήνιο σειρά ερωτημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή