Σε ρυθμούς αξιολόγησης το Μαξίμου

Σε ρυθμούς αξιολόγησης το Μαξίμου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αστερισμό της τρίτης αξιολόγησης αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση, καθώς τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και «ξεσκονίζουν» τις λεπτομέρειες της πορείας υλοποίησης του προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η πραγματική εικόνα, ως προς τις διαθέσεις των δανειστών και τα ζητήματα που σκοπεύουν να βάλουν στο τραπέζι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, θα αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα βρίσκονται στη χώρα μας οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που χθες επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη ως προσκεκλημένος στη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου και μίλησε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης του πληθυσμού στις υπηρεσίας Υγείας και συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ολοκληρώνει αύριο έναν κύκλο διεθνών επαφών που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι. Στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και ευρύτερα οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την οριστική υπέρβαση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει για άλλη μία φορά την ετοιμότητα της κυβέρνησης να καλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις εναπομείνασες εκκρεμότητες και να είναι από την πλευρά της συνεπής έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, αλλά και την προσδοκία ανάλογη στάση να κρατήσουν και οι εταίροι και να μην τεθούν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις.

Οι γερμανικές εκλογές

Οπως έχει καταστεί σαφές από τις δημόσιες τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών, το μεγάλο ερώτημα για την τρίτη αξιολόγηση είναι η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση αναμένουν, βεβαίως, και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, το οποίο εκτιμούν ότι θα επηρεάσει σε έναν βαθμό την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με το ΔΝΤ, τα θέματα που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τεθεί, ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλι ζήτημα τραπεζών, ασφαλώς και προβληματίζουν. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν να τεθεί και πάλι από το Ταμείο ζήτημα εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων με παράλληλη απαίτηση για νέα μέτρα ή για επίσπευση της έναρξης υλοποίησης μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για μετά το 2019.

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, όπως διαφάνηκε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μακρόν, προκειμένου να αποκρουσθούν αποτελεσματικά ενδεχόμενες πιέσεις από την πλευρά του Ταμείου. Καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις τους, ωστόσο, θα διαμορφωθεί μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, στις 25 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε από τη ΔΕΘ τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, για να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε σχέση με την αξιολόγηση. Στόχος είναι μέχρι τον Νοέμβριο να έχει καλυφθεί το 80% των εκκρεμοτήτων, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή