Στενεύουν τα περιθώρια για την είσπραξη της δόσης των 800 εκατ.

Στενεύουν τα περιθώρια για την είσπραξη της δόσης των 800 εκατ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίσσεται για άλλη μια φορά η είσπραξη της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία προορίζεται για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και προϋποθέτει την εξόφληση άλλων ληξιπρόθεσμων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης τον Αύγουστο δείχνουν ότι η εξόφληση προχωρά με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς και άρα η είσπραξη της δόσης κινδυνεύει, δεδομένου ότι η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 109 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αλλα 306 εκατ. ευρώ είχαν πληρωθεί τον Ιούλιο, όταν είχε εισπραχθεί η πρώτη δόση των 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων. Συνολικά, επομένως, Ιούλιο και Αύγουστο πληρώθηκαν 415 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, τα ταμειακά αυτά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος απεικονίζουν την πορεία των δαπανών διαφορετικά από τον ορισμό του μνημονίου, με βάση τον οποίο θα κρίνουν οι θεσμοί αν η χώρα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για να εισπράξει τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η γενική τάση δεν αλλάζει. Η εξόφληση έχει μείνει πίσω και η οικονομία κινδυνεύει να στερηθεί 800 εκατ. ευρώ που θα ενίσχυαν άμεσα τη ρευστότητα και τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η ανησυχία έχει κορυφωθεί.

Από τα 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει πιστώσει στους φορείς περίπου 760-770 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ένα μικρό μόνο μέρος τους έχει φτάσει στους τελικούς δικαιούχους. Αυτό είναι που θα εξετάσει το Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση.

Προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε δύο τομείς: την πληρωμή συντάξεων και τις επιστροφές φόρων. Οπως αναφέρουν οι πηγές, ούτε η εκκαθάριση των συντάξεων φαίνεται να προχωρεί ικανοποιητικά, ούτε οι επιστροφές φόρων αυξάνονται όσο θα μπορούσαν, ώστε να μειωθεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων.

Σημειώνεται ότι από τα 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, τα 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από την προηγούμενη δόση του Ιουλίου (εκ των οποίων έχουν πιστωθεί στους φορείς τα 760-770 εκατ. ευρώ) και τα 400 εκατ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από εθνικούς πόρους.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα, καθώς απομένουν λιγότερο από 40 μέρες για να μη χαθούν τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία –σημειωτέον– ήταν διαθέσιμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εφ’ όσον η χώρα είχε προχωρήσει στην εξόφληση των 1,2 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε στο Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ότι το ποσό θα είναι διαθέσιμο έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το επόμενο ραντεβού, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα, είναι στο Eurogroup της 28ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου. Το Euroworking Group της 26ης Οκτωβρίου ίσως είναι η τελευταία προθεσμία για να μη χαθούν τα λεφτά.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόβλημα καθυστέρησης στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων είχε σημειωθεί και πέρυσι και η είσπραξη της αντίστοιχης δόσης εξασφαλίσθηκε την τελευταία στιγμή. Τότε δεν υπήρχε απαίτηση ένα μέρος της πληρωμής να γίνει με συμμετοχή εθνικών πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή