Η Αννα Φρανκ έγινε ηρωίδα κόμικ!

Η Αννα Φρανκ έγινε ηρωίδα κόμικ!

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα μπορέσω, ελπίζω, να σου εκμυστηρευτώ ένα σωρό πράγματα, κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ με κανέναν, κι ελπίζω ότι σ’ εσένα θα βρω ένα μεγάλο στήριγμα…». Τις αράδες αυτές γράφει ένα κορίτσι δεκατριών ετών, που αισθάνεται ολομόναχο στον κόσμο. Εχει βέβαια «αξιολάτρευτους γονείς και μια αδελφή δεκαέξι ετών, πολλούς φίλους και φίλες και ένα πλήθος από θαυμαστές», όπως λέει. Αλλά της λείπει «μια Φίλη με κεφαλαίο Φ». Την επινοεί, λοιπόν. Την βαφτίζει Κίτι και σ’ αυτήν απευθύνεται μέσα από το ημερολόγιο που αρχίζει να γράφει. Είναι Ιούνιος του 1942 στο υπό γερμανική κατοχή Αμστερνταμ. Η κοπέλα λέγεται Αννα Φρανκ, είναι Εβραία και κρύβεται μαζί με την οικογένειά της σε μια σοφίτα.

Οι ημερολογιακές καταγραφές θα συνεχιστούν μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Τρεις ημέρες μετά οι ναζί θα ανακαλύψουν τη σοφίτα. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Η Αννα θα αφήσει την τελευταία της πνοή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mπέργκεν-Mπέλσεν, από τύφο, όπως και η αδελφή της. Η μητέρα τους Εντίθ θα πεθάνει στο Αουσβιτς.

Eβδομήντα χρόνια μετά

Ο Οτο Φρανκ, μοναδικός επιζών, παραλαμβάνει το ημερολόγιο της κόρης του και το εκδίδει το 1947. Εβδομήντα χρόνια από τότε, το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» παραμένει εκδοτικό φαινόμενο, με μεταφράσεις σε δεκάδες γλώσσες και εκατομμύρια πωλήσεις. Γιατί; Επειδή δεν είναι μόνο ντοκουμέντο της τραγωδίας των θυμάτων του ναζισμού. Είναι και έκφραση των ονείρων και των φόβων ενός κοριτσιού – που δεν διαφέρουν από τα όνειρα και τους φόβους των εφήβων σε οποιαδήποτε χώρα και εποχή. Ή σχεδόν…

Γιατί οι εποχές τελικά αλλάζουν, όπως και οι συνήθειες των αναγνωστών. Ετσι, το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» φέτος κυκλοφορεί σε μορφή κόμικ, μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες. Πίσω από τη δημιουργία του εντυπωσιακού 148 σελίδων Graphic Diary βρίσκονται δύο Ισραηλινοί: ο σεναριογράφος και κινηματογραφιστής Αρι Φόλμαν και ο εικονογράφος Ντέιβιντ Πολόνσκι. Πώς το αποφάσισαν; Αισθάνθηκαν δέος; «Δυστυχώς ολοένα και λιγότερα παιδιά πια διαβάζουν βιβλία. Επρεπε να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτή η ιστορία να ειπωθεί με έναν καινούργιο τρόπο, πιο ελκυστικό. Το κόμικ είναι μία από τις μορφές δημιουργίας που θα εξασφαλίσουν όχι μόνο την επιβίωσή της αλλά και το πέρασμά της στις επόμενες γενιές. Και μην ξεχνάτε ότι ετοιμάζουμε και αντίστοιχη ταινία κινουμένων σχεδίων», λέει ο Αρι Φόλμαν. «Οσον αφορά το εύλογο δέος, προσπαθήσαμε να ξεχάσουμε ότι έπρεπε να αγγίξουμε το συγκεκριμένο κείμενο, γιατί διαφορετικά θα είχαμε παραλύσει. Είχαμε στο μυαλό μας ότι έπρεπε να αφηγηθούμε με εικόνες και την ιστορία ενός εξαιρετικά ταλαντούχου κοριτσιού που παρατηρούσε τον κόσμο των μεγάλων με έναν ευφυή τρόπο, με ευαισθησία αλλά και με χιούμορ», συνεχίζει.

«Η έκδοση αυτή απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που δεν έχουν αντίστοιχα βιώματα και πιθανότατα γνωρίζουν ελάχιστα για την εποχή της Αννας. Αυτό ανέβασε τον πήχυ της δυσκολίας. Αλλά η δική μας προσέγγιση ήταν η εξής: ξεκινήσαμε από τη μεγάλη μας αγάπη για το “Ημερολόγιο” και κάναμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούσαμε ελπίζοντας να βρούμε το κατάλληλο ακροατήριο», τονίζει από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Πολόνσκι. «Είμαστε ενήλικες άνδρες που ζουν στο Τελ Αβίβ, όχι έφηβες που κρύβονται σε μια σοφίτα στο Αμστερνταμ. Δεν προσπαθήσαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε με τη φωνή της Αννας, θα ήταν ψεύτικο και σίγουρη αποτυχία, αλλά να την καταλάβουμε».

Μοναδικό έργο

Το κόμικ όμως χρειάζεται και φαντασία, συμπληρώνουν οι δύο δημιουργοί του Graphic Diary και γι’ αυτό ήταν συνειδητή η απόφασή τους να τονίσουν περισσότερο κάποια πιο ανάλαφρα, σχεδόν κωμικά γεγονότα που στο βιβλίο έχουν μικρή έκταση – όπως η ικανότητα του κυρίου Βαν Ντάαν να φτιάχνει λουκάνικα.

Στα ελληνικά, το κόμικ κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Πατάκη, επίσημο συνεργάτη του Ιδρύματος Αννα Φρανκ. «Το ημερολόγιο το διάβασα τόσες πολλές φορές στα χρόνια της εφηβείας μου, που σχεδόν το ήξερα απ’ έξω», λέει η εκδότρια Αννα Πατάκη. «Και από εκείνα τα χρόνια, κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σκέφτομαι πώς θα είχε εξελιχθεί η Αννα αν προλάβαινε, αν άντεχε να ζήσει λίγους μήνες ακόμη. Μια μεγάλη συγγραφέας; Το νέο βιβλίο είναι μια υπέροχη αφορμή να ξαναμπούμε στον κόσμο ενός μοναδικού έργου, ένας υπέροχος τρόπος να ξανακοιτάξει ο εικοστός πρώτος αιώνας ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που σημάδεψαν τον εικοστό…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή