Λουκέτο στο εργοστάσιο παγωτού της Froneri Hellas

Λουκέτο στο εργοστάσιο παγωτού της Froneri Hellas

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαρκώς μειούμενη κατανάλωση και η συσσώρευση ζημιών σχεδόν επί μία δεκαετία βρίσκονται πίσω από την απόφαση της Froneri Hellas να κλείσει το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο, το οποίο «κληρονόμησε» μόλις πέρυσι από τη Nestle. Το ιστορικό εργοστάσιο, που βρίσκεται στον Ταύρο από τη δεκαετία του ’60, αρχικά υπό το σήμα της «Δέλτα», διακόπτει άμεσα τη λειτουργία του, καθώς έχει ολοκληρώσει για τη φετινή χρονιά την παραγωγή του. Στο εργοστάσιο απασχολούνταν 102 εργαζόμενοι, στους οποίους δόθηκαν αποζημιώσεις με τη μορφή προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Πλέον στην παραγωγή βιομηχανικού παγωτού ευρείας κατανάλωσης παραμένουν δύο μόνο εταιρείες, η Unilever και η Κρι – Κρι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί η Froneri Hellas αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρεία διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν, επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, από το 2006, οπότε η Nestle εξαγόρασε τη «Δέλτα Παγωτού», έως το 2016, οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται σε 87,7 εκατ. ευρώ περίπου. Μόνο την περίοδο 3 Αυγούστου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016, για την οποία έχει δημοσιεύσει ισολογισμό η Froneri Hellas, έχουν καταγραφεί ζημιές σχεδόν 9 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 45,3 εκατ. ευρώ.

Την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση επιδείνωσε η οικονομική κρίση. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το παγωτό μόνο την περίοδο 2012 – 2016 υποχώρησε κατά 26%, ενώ καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών σημείων πώλησης, τα οποία αποτελούν το κατεξοχήν κανάλι διάθεσης του παγωτού. Την περίοδο 2008 – 2016 έκλεισαν 4.300 παντοπωλεία και 3.800 περίπτερα. Η πορεία της αγοράς παγωτού το 2017 είναι αρκετά καλύτερη, τουλάχιστον στο κανάλι του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 οι πωλήσεις παγωτού στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν σε όγκο κατά 7,4% και σε αξία κατά 8,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (σ.σ.: προϋποθέτει τη συναινετική αποχώρηση) προβλέπει διπλάσια αποζημίωση από αυτή που ορίζει ο νόμος για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια, ενώ όσοι εργάζονται πάνω από 16 χρόνια θα λάβουν 2,5 φορές μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα καταβληθούν εφάπαξ και θα έχουν ευνοϊκή φορολογία.

Τα προϊόντα της εταιρείας θα υπάρχουν στην ελληνική αγορά, αλλά πλέον θα εισάγονται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

H Froneri σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί κοινοπραξία του ομίλου Nestle και της βρετανικής R & R, η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και στην οποία οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με 50% έκαστη. Στη Froneri μεταφέρθηκαν οι δραστηριότητες παγωτού των δύο εταίρων στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής και των Φιλιππίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή