Μικρού μήκους, μεγάλα βραβεία

Μικρού μήκους, μεγάλα βραβεία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία έριξε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ετήσια σύναξη των δημιουργών που αγωνίζονται να εκφράσουν, στα λίγα λεπτά των φιλμ τους, τις κινηματογραφικές –αλλά και όχι μόνον– ιδέες τους. Και πολλοί τα κατάφεραν και φέτος ή τουλάχιστον κέρδισαν την «έγκριση» των διάφορων επιτροπών του φεστιβάλ, οι οποίες απένειμαν και τα ανάλογα βραβεία.

Ξεκινώντας από εκείνο που θεωρείται και η κορωνίδα των βραβεύσεων, τον Χρυσό Διόνυσο, αυτός κατέληξε στο «Play» του Βαγγέλη Λυμπερόπουλου. Ο δημιουργός αρκετών γνωστών τηλεοπτικών διαφημίσεων παρουσίασε ένα οπτικά εντυπωσιακό έργο, με πρωταγωνιστές μια ομάδα «παιχνιδιάρηδων» ιδιωτικών υπαλλήλων. Η αρτιότητα της παραγωγής του χάρισε ακόμα στο «Play» το βραβείο του Σωματείου των Τεχνικών, όπως και αυτό για τα κοστούμια. Οι διακρίσεις συνοδεύονται και από συνολικό χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

Η δεύτερη τη τάξει τιμητική διάκριση του Εθνικού Διαγωνιστικού πήγε στην «Κατάψυξη» του γνωστού από παλιότερες εκδόσεις του φεστιβάλ Δημήτρη Νάκου, «για την ειλικρίνεια και την εκφραστική δεινότητα με την οποία πραγματεύεται το καίριο ζήτημα της ανεργίας», όπως αναφέρει το σκεπτικό της επιτροπής. Από τα υπόλοιπα των ελληνικών ταινιών, σταχυολογούμε τη βράβευση της «Μεθόδου» του Χάρη Γιουλάτου, ως καλύτερου ντοκιμαντέρ, αλλά και εκείνες των Φωτεινή Μπαξεβάνη («Ουρανία») και Γιάννη Στάνκογλου («Η ζωή μετά») για την κορυφαία γυναικεία και ανδρική ερμηνεία αντίστοιχα.

Περνώντας τώρα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό, πρώτο έκοψε το νήμα (Grand Prix 2017) το «Imago» του Raymond Ribay Gutierrez από τις Φιλιππίνες. Οπως αναφέρει η κριτική επιτροπή, πρόκειται για «μια ταινία όπου μέσα από σοκαριστικές και συγκινητικές εικόνες απεικονίζεται η εξαθλίωση και η φτώχεια μιας μη προνομιούχας τάξης». Κατά τα λοιπά, το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Genaro», των Andres Porras και Jesus Reyes από την Κολομβία, ενώ το βραβείο FIPRESCI των Κριτικών Κινηματογράφου πήγε στο «A brief history of princess X» του Gabriel Abrantes. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του φεστιβάλ ανακοινώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο που προέρχονται από την ΕΡΤ: σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν 16 μεγάλου μήκους ταινίες με 980.000 ευρώ και άλλες 15 μικρού μήκους με 250.000 ευρώ συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή