Κράμα απόαδρεναλίνη και χιούμορ

Κράμα απόαδρεναλίνη και χιούμορ

Ενα φιλμ για τους πρωταγωνιστές που δρουν πίσω από τις κάμερες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κασκαντέρ ★★★ ½

ΚΩΜΩΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ (2024)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς

Ερμηνείες: Ράιαν Γκόσλινγκ, Εμιλι Μπλαντ

Ο Ντέιβιντ Λιτς, πρώην στάντμαν, αλλά και σκηνοθέτης μερικών από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες δράσης των τελευταίων ετών («Atomic Blonde», «Deadpool 2»), ενορχηστρώνει ακόμη μία τέτοια, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το ρίσκο των επικίνδυνων σκηνών αντικαθιστώντας τους λαμπερούς χολιγουντιανούς αστέρες. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύεται τον Κολτ, έναν επαγγελματία κασκαντέρ, ο οποίος θα δει την καριέρα του να ξεστρατίζει ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος. Ο ίδιος, ωστόσο, θα επιστρέψει στην ενεργό δράση, προκειμένου να σώσει την ταινία της πρώην συντρόφου του (Εμιλι Μπλαντ) από την καταστροφή.

Ενας σκηνοθέτης-στάντμαν αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το ρίσκο των επικίνδυνων σκηνών στη θέση των ακριβοπληρωμένων σταρ του Χόλιγουντ.

Η ταινία του Λιτς δεν αποτελεί απλώς ωδή στο επικίνδυνο –και κατά κανόνα ατραγούδιστο– επάγγελμα του κασκαντέρ, αλλά σε ολόκληρη την «αθέατη» ομάδα επαγγελματιών και καλλιτεχνών που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία μιας ταινίας. Επί της ουσίας, το δικό του φιλμ είναι μια συνεχόμενη βόλτα στα κινηματογραφικά παρασκήνια, από την κορυφή (παραγωγοί, σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές κ.ά.) μέχρι τον τελευταίο βοηθό που θα βάλει το λιθαράκι του ώστε να ευοδωθεί η συλλογική προσπάθεια. Δεν παραλείπονται μάλιστα και αναφορές στα αιτήματα των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων στο Χόλιγουντ (ανισότητες στις αμοιβές, τεχνητή νοημοσύνη κ.ο.κ.). Ολα αυτά μπορεί να μοιάζουν ανά στιγμές κάπως υπερβολικά αυτοαναφορικά, ωστόσο για τον σινεφίλ, ακόμη και για τον απλό φαν ταινιών δράσης, οι λεπτομέρειες και τα αμέτρητα κλεισίματα ματιού σε γνωστά έργα είναι σίγουρα απολαυστικά.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τρόπο με τον οποίο όλα τα παραπάνω φτάνουν στην οθόνη: μέσα από ένα γεμάτο δράση και αδρεναλίνη σύνολο, με τον Ράιαν Γκόσλινγκ να προσθέτει ίσες ποσότητες «ψαρωτικού» στυλ και κωμικής αύρας στον κεντρικό χαρακτήρα. Από την άλλη, υπάρχει το ίδιο το σενάριο. Η ταινία που υποτίθεται ότι γυρίζει ο χαρακτήρας της Εμιλι Μπλαντ είναι μια επική φαντασία στα οπτικά πρότυπα του «Dune» και του «Mad Max», προφανώς γεμάτη με πλούσια ειδικά εφέ, μπλε οθόνες κτλ. Στην ταινία, όμως, που εμείς παρακολουθούμε, ο Λιτς και οι συνεργάτες του φροντίζουν να κάνουν τα πάντα από την πρακτική οδό: επικίνδυνα stunt με κανονικούς κασκαντέρ, εκρήξεις με πυροτεχνουργούς, λήψεις από ελικόπτερα – όπως δηλαδή θα γυριζόταν μια ταινία δράσης τη δεκαετία του 1980. Η αντιπαραβολή δεν είναι προφανώς καθόλου τυχαία, όπως και το αποτέλεσμα, που αποπνέει περισσότερη αυθεντικότητα από άλλες σύγχρονες παραγωγές του είδους.

Η ταινία κυκλοφορεί τη Δευτέρα 6/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT