Home Cinema: Μία γυναίκα με εμμονή και μία που… δεν ξέρει τι θέλει

Home Cinema: Μία γυναίκα με εμμονή και μία που… δεν ξέρει τι θέλει

Ο Βρετανός αυτοσχεδιαστικός κωμικός Ρίτσαρντ Γκαντ αφηγείται και ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί σε μια αληθινή, προσωπική ιστορία, δημιουργώντας μία από τις πιο sui generis σειρές που έχουμε δει στην πλατφόρμα του Netflix. Ο Ντόνι προσπαθεί μάταια να καθιερωθεί στη λονδρέζικη σκηνή του stand-up comedy, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει ως μπάρμαν σε παμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρό Ταρανδάκι
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)
Δημιουργός: Ρίτσαρντ Γκαντ
Ερμηνείες: Ρίτσαρντ Γκαντ, Τζέσικα Γκάνινγκ

Ο Βρετανός αυτοσχεδιαστικός κωμικός Ρίτσαρντ Γκαντ αφηγείται και ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί σε μια αληθινή, προσωπική ιστορία, δημιουργώντας μία από τις πιο sui generis σειρές που έχουμε δει στην πλατφόρμα του Netflix. Ο Ντόνι προσπαθεί μάταια να καθιερωθεί στη λονδρέζικη σκηνή του stand-up comedy, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει ως μπάρμαν σε παμπ. Μια μέρα θα εμφανιστεί εκεί η Μάρθα, μια παράξενη, μυθομανής γυναίκα, η οποία αρχικά θα του κινήσει το ενδιαφέρον, ωστόσο στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε κανονική… stalker, καθώς τον ακολουθεί κατά πόδας και τον βομβαρδίζει με χιλιάδες μηνύματα. Αυτή η κατάσταση θα φέρει επίσης στην επιφάνεια ένα ψυχικό τραύμα του παρελθόντος, όταν ο ίδιος ο Ντόνι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Γκαντ προτάσσει μια ελαφρώς αλλόκοτη εκδοχή του βρετανικού φλέγματος, προκειμένου να κάνει πιο ανάλαφρη μια κατά τα άλλα πολύ δραματική στον πυρήνα της ιστορία. Η εμμονή που αναπτύσσει η Μάρθα για τον Ντόνι, εκτός από την παρανοϊκή της διάσταση, φέρνει στην επιφάνεια μια τραγικότητα που έχει να κάνει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την αποξένωση και τις εξαρτήσεις που αυτός δημιουργεί. Οι ρυθμοί της αφήγησης είναι γρήγοροι –ούτως ή άλλως μιλάμε για επεισόδια της μισής ώρας– και ο τόνος τολμηρά εξομολογητικός.

Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Τρίερ
Ερμηνείες: Ρενάτε Ράινσβε, Αντερς Ντάνιελσεν Λι

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα κομψό φιλμ του Γιοακίμ Τρίερ πάνω στις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις, που θυμίζει κάτι και από το κινηματογραφικό σύμπαν του Γούντι Αλεν. Σε αντίθεση βέβαια με τις περισσότερες ταινίες του τελευταίου, η πρωταγωνίστρια εδώ είναι γυναίκα· η τριαντάχρονη Τζούλι ζει με τον λίγο μεγαλύτερο σύντροφό της, ο οποίος την πιέζει να κάνουν οικογένεια. Εκείνη ωστόσο ερωτεύεται ξαφνικά κάποιον άλλο, ξεκινώντας μια νέα σχέση που έχει βέβαια κι αυτή τα δικά της εμπόδια.

Home Cinema: Μία γυναίκα με εμμονή και μία που… δεν ξέρει τι θέλει-1
Η Ρενάτε Ράινσβε είναι 30 ετών και… μπερδεμένη ανάμεσα σε δύο άνδρες.

Η Ρενάτε Ράινσβε είναι εξαιρετική –και βραβευμένη στις Κάννες– στον ρόλο μιας κοπέλας που, όπως αρκετοί συνομήλικοί της, δεν ξέρει τι πραγματικά θέλει να κάνει στη ζωή. Ανάλογη η αναποφασιστικότητα και στα ερωτικά, όπου αρχικά ελκύεται από τον καλλιτέχνη Αξελ και αργότερα από τον πιο «γήινο» Αϊβιντ. «Και όλα αυτά είναι εντάξει», μοιάζει να μας λέει ο Τρίερ, ο οποίος χρησιμοποιεί και μερικά ωραία ευρήματα (π.χ. τη σκηνή που παγώνει ο χρόνος) σε ένα φιλμ που δείχνει φρέσκο και σύγχρονο παρότι το θέμα του είναι από τα πιο παλιά του σινεμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT