Νέες ταινίες: Ζοφερός, απειλητικός, υπέροχος κόσμος

Νέες ταινίες: Ζοφερός, απειλητικός, υπέροχος κόσμος

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κινηματογραφική εβδομάδα, με την πιο πολυαναμενόμενη επιστροφή της χρονιάς αλλά και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες εξω-χολιγουντιανές παραγωγές, είναι αυτή που ξεκινά σήμερα και μας βάζει στο κλίμα για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι φυσικά το «Blade Runner 2049» (****), σίκουελ του προ 35 ετών καλτ αριστουργήματος του Ρίντλεϊ Σκοτ, που έφερε νέο αέρα στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Η καινούργια ταινία όχι απλώς συνεχίζει τον μύθο του αρχικού «Blade Runner», αλλά στέκεται επάξια και δίπλα στην ουσία του νοήματός του.

Βρισκόμαστε ξανά στο Λος Αντζελες, 30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας. Ο αστυνόμος Ρικ Ντέκαρντ (Χάρισον Φορντ) έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, ενώ ένας «διάδοχος» (Ράιαν Γκόσλινγκ) έχει αναλάβει την αποστολή να εξοντώσει μερικά παλαιότερα μοντέλα ανθρωποειδών που απειλούν να ταράξουν τη (φαινομενική) ειρήνευση του κόσμου. Σύντομα θα βρεθεί μπερδεμένος ανάμεσα στις εντολές της ανώτερής του (Ρόμπιν Ράιτ), στα μυστικά του παρελθόντος που έρχονται στην επιφάνεια, αλλά και τη μοχθηρία ενός μισότρελου επιχειρηματία-εφευρέτη (Τζάρεντ Λέτο). Ο σκηνοθέτης της περυσινής «Αφιξης» Ντενίς Βιλνέβ καταφέρνει να ζωντανέψει τη ζοφερή ατμόσφαιρα και τη στυλάτη παρακμή του προτύπου του, κατασκευάζοντας ένα φιλμ που διαβάζεται σε παραπάνω από ένα επίπεδα: αστυνομικό θρίλερ δράσης, δυστοπία του μέλλοντος, φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στις έννοιες της συνείδησης και μυστηρίου αυτού που αποκαλούμε «ψυχή»· όλα συνυπάρχουν, τακτικά βαλμένα, όπως οι γεωμετρικοί σχηματισμοί που δεσπόζουν σε πολλές από τις (εκπληκτικές) σκηνές της ταινίας. Μοναδικό μειονέκτημα η κάπως μεγάλη διάρκεια, που όμως δεν διαταράσσει ιδιαίτερα τον ρυθμό και την αρμονική αφήγηση του σεναριογράφου Χάμπτον Φέιντσερ.

Από την Αμερική του μέλλοντος στη Χιλή του σήμερα, όπου η Ντανιέλα Βέγκα είναι «Μια φανταστική γυναίκα» (***) στο ομώνυμο φιλμ του Σεμπαστιάν Λέλιο («Gloria»). Η νεαρή τρανσέξουαλ Μαρίνα έρχεται αντιμέτωπη με τους εχθρικούς συγγενείς του κατά πολύ μεγαλύτερου φίλου της, όταν εκείνος πεθαίνει αιφνιδίως στα χέρια της. Ο Λέλιο κατασκευάζει ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό φιλμ πάνω στη διαφορετικότητα, αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα και ειλικρίνεια το θέμα του. Η Ντανιέλα Βέγκα, που πρόσφατα μας επισκέφθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας, ερμηνεύει λιτά και με εσωτερική τραγικότητα τον κεντρικό ρόλο, κερδίζοντας άνετα τις εντυπώσεις.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια στην ταινία της είναι αυτή την εβδομάδα και η Ζιλιέτ Μπινός, η οποία ερμηνεύει μια γυναίκα σε τέλμα στο «Η λιακάδα μέσα μου» (***) της Κλερ Ντενί. Η σπουδαία Γαλλίδα δημιουργός παρουσιάζει εδώ ένα πιο ανάλαφρο –σε σχέση με τα συνηθισμένα της– φιλμ, με ηρωίδα την Ισαμπέλ, μια Παριζιάνα καλλιτέχνιδα η οποία ψάχνει (μάταια) την αληθινή αγάπη σε μια σειρά φίλων και εραστών. Κατά τη διάρκεια του φιλμ, η Μπινός διασταυρώνεται, πάντα ζευγαρωτά, με διάφορους ανθρώπους συνθέτοντας δραματικά και ενίοτε ξεκαρδιστικά διαλογικά ενσταντανέ που προωθούν την πλοκή. Σε απολαυστικό ρόλο-έκπληξη και ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ.

Μένοντας στην Ευρώπη, πάμε ώς την Αυστρία, όπου o πολυπράγμων Τζόσεφ Χέιντερ σκηνοθετεί, υπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στη μαύρη κωμωδία «Wild Mouse» (**½). Εκεί ένας έμπειρος μουσικοκριτικός βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει όταν χάνει τη δουλειά του και, απελπισμένος, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Κυκλοφορεί ακόμα «Ο επαναστάτης στη σίκαλη» (***), βιογραφικό φιλμ, αφιερωμένο στον σπουδαίο αλλά ιδιόρρυθμο συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις και επιτηδεύσεις, ο σκηνοθέτης Ντάνι Στρονγκ αφηγείται γραμμικά την ιστορία, από την περίοδο της διαμόρφωσης μέχρι τον εκδοτικό θρίαμβο και τη δημιουργική απομόνωση. Κυρίως προσπαθεί –και σε ένα βαθμό επιτυγχάνει– να αναδείξει την προσωπικότητα του ανθρώπου που εμπνεύστηκε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: τον ανεπανάληπτο «Φύλακα στη σίκαλη».

CINEMA ALERT

Τον πρωτογνωρίσαμε σε πολύ μικρή ηλικία το 2002, όπου ως πιτσιρίκος πρωταγωνιστούσε στο πλευρό του Χιου Γκραντ στο συγκινητικό «Για ένα αγόρι». Ο Νίκολας Χουλτ είναι πια ολόκληρος άνδρας –και ηθοποιός– με συμμετοχές σε μεγάλα μπλοκμπάστερ όπως «Χ-Men» και «Mad Max: ο δρόμος της οργής». Αυτή την εβδομάδα τον βλέπουμε να ερμηνεύει τον ρόλο του συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, ενώ παράλληλα μαθαίνει από τον κορυφαίο, αφού στην ταινία συμπρωταγωνιστεί και ο Κέβιν Σπέισι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή