Σκιές στις Κάννες

Λίγες ημέρες απέμειναν για τη λαμπερή έναρξη του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (14/5), ωστόσο, οι διοργανωτές ήδη πονοκεφαλιάζουν και μάλιστα με διπλή αιτία.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες απέμειναν για τη λαμπερή έναρξη του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (14/5), ωστόσο, οι διοργανωτές ήδη πονοκεφαλιάζουν και μάλιστα με διπλή αιτία. Από τη μία, οι εποχικοί εργαζόμενοι απειλούν με απεργία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περίπου 200-250 άνθρωποι, κομβικοί για την ομαλή λειτουργία του φεστιβάλ, μπορεί να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μιλάμε για μηχανικούς προβολής, συντονιστές προγράμματος, υπευθύνους για το σύστημα εισιτηρίων, άτομα που δουλεύουν στις δημόσιες σχέσεις ή στη φιλοξενία.

Οι ίδιοι ζητούν πιο σταθερές συνθήκες ως προς τις προσλήψεις τους από το φεστιβάλ, καθώς και καλύτερες αμοιβές, ασφάλιση κ.ο.κ. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, μια ενδεχόμενη απουσία των συγκεκριμένων επαγγελματιών θα επηρεάσει σοβαρά τη διοργάνωση. 

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Μόλις την Τρίτη διέρρευσε στα γαλλικά Μέσα η πρόθεση να γίνει, μέσα στη διάρκεια του φεστιβάλ, μια μαζική καταγγελία εναντίον δέκα ανδρών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Ανδρών μάλιστα… επιφανών της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως ο Ζαν Ντιζαρντέν, ο Ζιλ Λελούς και ο Γκιγιόμ Κανέ, όπως φαίνεται από τη σχετική λίστα που επίσης διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, ανάμεσα στα ονόματα βρίσκεται και αυτό του ηθοποιού Ραφαέλ Κενάρ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία έναρξης του φεστιβάλ, τη «Δεύτερη πράξη» του Κεντέν Ντουπιέ. Και όλα αυτά δίχως να λάβουμε υπόψη το ήδη τεταμένο κλίμα σχετικά με τη στάση των Καννών απέναντι στη συνεχιζόμενη εξολόθρευση των αμάχων στη Γάζα, το οποίο δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέες δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT