Φεστιβάλ Καννών με Κόπολα, Λάνθιμο, Μαντ Μαξ και… Τραμπ

Φεστιβάλ Καννών με Κόπολα, Λάνθιμο, Μαντ Μαξ και… Τραμπ

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα με το πολυαναμενόμενο sci-fi έπος «Megalopolis»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η αίγλη του εξασφαλίζεται κατ’ αρχήν από την παρουσία επιφανών εκπροσώπων της παλιάς κινηματογραφικής γενιάς, τότε το φετινό Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι’ αυτό το ζήτημα.

Γιατί στο πρόγραμμά του, που ανακοινώθηκε χθες από τον γενικό διευθυντή Τιερί Φρεμό και την πρόεδρο Ιρίς Κνομπλόκ, θα βρούμε μεταξύ άλλων: τον 81χρονο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα με το «Shrouds», την ιστορία ενός χήρου (Βενσάν Κασέλ) που κατασκευάζει μια μηχανή για να επικοινωνεί με τους νεκρούς· τον 77χρονο Πολ Σρέιντερ επίσης, που θα διαγωνιστεί με το «Oh Canada», τον απολογισμό ζωής ενός πολιτικοποιημένου Καναδοαμερικανού συγγραφέα (Ρίτσαρντ Γκιρ, Ούμα Θέρμαν)· και τον 79χρονο Τζορτζ Λούκας, ο οποίος θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για τη συνολική συνεισφορά του στο σινεμά.

Ωστόσο, άλλο είναι το μεγάλο κινηματογραφικό όνομα που φιγουράρει από χθες στους τίτλους των ρεπορτάζ για το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης: ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, που 45 χρόνια μετά το «Αποκάλυψη τώρα» (και 50 μετά τον πρώτο του Χρυσό Φοίνικα, για τη «Συνομιλία») επιστρέφει στις Κάννες με το πολυαναμενόμενο sci-fi έπος «Megalopolis» (Ανταμ Ντράιβερ, Γιον Βόιτ, Ομπρεϊ Πλάζα, Ντάστιν Χόφμαν κ.ά.), το οποίο βρισκόταν στα σκαριά για πάνω από είκοσι χρόνια και είναι η πρώτη ταινία του 85χρονου σκηνοθέτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο Κόπολα θα διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Λάνθιμος, του οποίου οι «Ιστορίες καλοσύνης» (Εμα Στόουν, Τζέσε Πλέμονς, Γουίλεμ Νταφόε) θα πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στις Κάννες. Η «τρίπτυχη» αυτή ταινία του Λάνθιμου (η τέταρτη που παρουσιάζει στην Κρουαζέτ και μία ακόμη συνεργασία του με τον Ευθύμη Φιλίππου) ακολουθεί έναν άνθρωπο που επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, αν και δεν έχει επιλογές, έναν αστυνομικό που ανησυχεί βλέποντας τη σύζυγό του να έχει επιστρέψει από τη θάλασσα έχοντας γίνει άλλος άνθρωπος και μια γυναίκα η οποία αποφασίζει να εντοπίσει έναν μελλοντικό πνευματικό ηγέτη με μια ιδιαίτερη ικανότητα.

Πάντα στο διαγωνιστικό, ξεχωρίζουν επίσης η ταινία «Parthenope» του Πάολο Σορεντίνο με τον Γκάρι Ολντμαν και με κεντρικό θέμα μια γυναίκα που ελπίζει να ξεχωρίσει για κάτι πέραν της εμφάνισής της, το «Limonov: The Ballad» του γνωστού μας και από το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Κίριλ Σερεμπρένικοφ με ήρωα έναν Ρώσο ποιητή στη Νέα Υόρκη, το μιούζικαλ «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ με τη Σελίνα Γκόμεζ και με φόντο το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών, αλλά και το «The Apprentice» του Αλί Αμπάσι, που καταγράφει τα νεανικά χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός διαγωνιστικού θα βρούμε το «Furiosa: A Mad Max Saga» του Τζορτζ Μίλερ και το πρώτο μέρος του γουέστερν «Horizon» του Κέβιν Κόστνερ, ενώ στην ενότητα «Ενα κάποιο βλέμμα» συμμετέχει και η Αριάν Λαμπέντ με το σκηνοθετικό ντεμπούτο της, «Semtember Says». Την αυλαία του φετινού κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών θα ανοίξει η ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία του Κεντίν Ντιπιέ «The Second act», με τη Λεά Σεϊντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή