Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Τα φαντάσματα βγαίνουν ξανά στη Νέα Υόρκη

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Τα φαντάσματα βγαίνουν ξανά στη Νέα Υόρκη

Προβλέψιμο σίκουελ Ghostbusters, με τους Μπιλ Μάρεϊ και Νταν Ακρόιντ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου ★★½
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)
Σκηνοθεσία: Γκιλ Κίναν
Ερμηνείες: Πολ Ραντ, Νταν Ακρόιντ, Φιν Γούλφχαρντ

Πρώτο σίκουελ πάνω στην (επιτυχημένη) αναβίωση του μύθου των «Ghostbusters», με ένα διασκεδαστικό φιλμ που ενώνει τις δύο διαφορετικές γενιές των αγαπημένων κυνηγών φαντασμάτων. Η πιο σύγχρονη από αυτές έχει πλέον σαν έδρα της τον χαρακτηριστικό πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης, ενώ οι «παλιοί» έχουν δημιουργήσει ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο προκειμένου να πάνε την επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο. Κάπου εκεί ωστόσο μια αρχαία διαβολική δύναμη θα απελευθερωθεί στους δρόμους της πόλης, απειλώντας να την επαναφέρει στην εποχή των παγετώνων.

Ο συν-σεναριογράφος της προηγούμενης ταινίας, Γκιλ Κίναν, αναλαμβάνει εδώ και τη σκηνοθεσία έχοντας στο πλευρό του και τον Τζέισον Ράιτμαν. Οι δυο τους δημιουργούν μια ξέγνοιαστη, αν και αρκετά προβλέψιμη, περιπέτεια, σε γνήσιο ghostbusters στυλ, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και μερικούς λαμπερούς πρωταγωνιστές σαν τον Πολ Ραντ των «Εκδικητών» και τον Φιν Γούλφχαρντ του «Stranger Things». Ανάμεσά τους φυσικά και οι θρύλοι Μπιλ Μάρεϊ και Νταν Ακρόιντ, οι οποίοι και μόνο με την παρουσία τους φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη, σε μια ταινία πάντως λιγότερο αστεία από το «Ghostbusters: Legacy» του 2021.

Back to Black ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)
Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον
Ερμηνείες: Μαρίσα Αμπέλα, Τζακ Ο’ Κόνελ

Η πολυαναμενόμενη μουσική βιο-γραφία της πρόωρα χαμένης Εϊμι Γουάινχαουζ κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Η Μαρίσα Αμπέλα υποδύεται την Εϊμι, μια νεαρή κοπέλα από το Κάμντεν του Λονδίνου, η οποία με την υπέροχη φωνή της θα κατακτήσει τον κόσμο, δημιουργώντας το ομώνυμο της ταινίας άλμπουμ, ένα από τα σπουδαιότερα του 21ου αιώνα. Παράλληλα, παρακολουθούμε την ταραχώδη, βυθισμένη στις καταχρήσεις, ερωτική σχέση της με τον Μπλέικ (Τζακ Ο’ Κόνελ), η οποία σε μεγάλο βαθμό ενέπνευσε και τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες της.

Ποντάροντας πολλά στην (εξαιρετική) ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της, η Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μας συστήνει μια Εϊμι έτοιμη να «καταβροχθίσει» τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Η νεαρή τραγουδίστρια βιώνει τα πάντα στο… τέρμα: την ξέφρενη λονδρέζικη διασκέδαση, τη μουσική δημιουργία, τη φωτιά του έρωτα και την απογοήτευση της ματαίωσής του. Η σχέση της με τον Μπλέικ αλλά και με την αγαπημένη της γιαγιά, Σίνθια, βρίσκεται εδώ στο επίκεντρο, ξεκλειδώνοντας συχνά και τις πόρτες της καλλιτεχνικής έμπνευσης. Από την άλλη, σοβαρότερο ψεγάδι του φιλμ είναι οι μάλλον επίπεδες σκηνές των ζωντανών εκτελέσεων, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν και δραματικές κορυφώσεις.

Για πάντα νέοι ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Βάλερια Μπρούνι Τεντέσκι
Ερμηνείες: Νάντια Τερέσκεβιτς, Σοφιάν Μπενασιέ

Η αθεράπευτα ρομαντική Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι επιστρέφει στις αναμνήσεις της από τη δραματική σχολή του Πατρίς Σερό στο Παρίσι, σε ένα έντονα βιογραφικό φιλμ. Η νεαρή Στέλα γίνεται δεκτή στην περίφημη σχολή και μαζί με μια ομάδα συμφοιτητών της παλεύει να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός. Η σκληρή δουλειά, οι έρωτες, οι φιλίες και οι καταχρήσεις των παιδιών περνούν από την οθόνη μέσα στο επόμενο δίωρο. Σε ένα χειμαρρώδες φιλμ που ξεχειλίζει από νιάτα, ομορφιά και σέξι διάθεση, η Τεντέσκι ανακαλεί μια εποχή αθωότητας και τρομερής ζωντάνιας, η οποία καθρεφτίζεται στο πρόσωπο της (υπέροχης) πρωταγωνίστριας Νάντια Τερέσκεβιτς. Δεν είναι ωστόσο όλα ρόδινα· η κατάχρηση των ναρκωτικών και η εξάπλωση του AIDS προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 θα διαλύσουν την ξεγνοιασιά, οδηγώντας στο δραματικό φινάλε.

Τα μαθήματα της Μπλάγκα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ
Ερμηνείες: Ελι Σκόρτσεφα, Ιβάν Βαρνέφ

Ο πολυβραβευμένος Στέφαν Κομαντάρεφ ολοκληρώνει την τριλογία του γύρω από την ηθική κρίση της βουλγαρικής κοινωνίας. Η ηλικιωμένη Μπλάγκα, συνταξιούχος φιλόλογος, πενθεί την απώλεια του συζύγου της, θέλοντας να του προσφέρει ένα περίτεχνο μνήμα.

Μέσω μιας τηλεφωνικής απάτης ωστόσο θα χάσει όλες τις οικονομίες της και θα βρεθεί σε απελπιστική θέση, μέχρι που θα της παρουσιαστεί μια αινιγματική ευκαιρία εργασίας.

Ο Κομαντάρεφ ρίχνει μια διεισδυτική ματιά τόσο στην κοινωνική πραγματικότητα, όσο και στην ανθρώπινη φύση σε ένα απλής κατασκευής δράμα με στοιχεία θρίλερ και απροσδόκητο φινάλε.

Τοτέμ ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Λίλα Αβιλές
Ερμηνείες: Ναΐμα Σεντιές, Μονσεράτ Μαρανιόν

Συγκινητικό φιλμ γύρω από την απώλεια και τους δεσμούς αγάπης. Η 7χρονη Σολ περνάει τη μέρα στο σπίτι του παππού της, βοηθώντας τις θείες της στις ετοιμασίες για το γενέθλιο πάρτι του σοβαρά άρρωστου πατέρα της, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των συγγενών ανεβαίνουν. Η Λίλα Αβιλές περιγράφει έξυπνα τη δράση μέσα από τη ματιά του κοριτσιού, αντιπαραβάλλοντας τη δική της αθωότητα με τον τρόμο του θανάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή