Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Νέος κόσμος με παλιά πάθη για την εξουσία

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Νέος κόσμος με παλιά πάθη για την εξουσία

Τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ κυριαρχούν στο σίκουελ του «Πλανήτη των πιθήκων»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βασίλειο του πλανήτη των πιθήκων ★★½
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024), 145΄
Σκηνοθεσία: Γουές Μπολ
Ερμηνείες: Οουεν Τιγκ, Φρέια Αλαν, Κέβιν Ντουράντ

Το επιτυχημένο franchise ταινιών φαντασίας επιστρέφει με μια καινούργια ιστορία τοποθετημένη στο… μέλλον. Η βασιλεία του Σίζαρ έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του θρύλου, όμως οι πίθηκοι συνεχίζουν να αποτελούν το κυρίαρχο είδος, με τους ανθρώπους να έχουν καταλήξει να ζουν κρυμμένοι και ανίσχυροι. Μετά μια αιφνιδιαστική επίθεση στο χωριό του, ένας νεαρός πίθηκος ξεκινά ένα γεμάτο κινδύνους ταξίδι προκειμένου να βρει τους αιχμάλωτους, πλέον, αγαπημένους του. Στη διαδρομή θα συναντήσει μια νεαρή κοπέλα και μαζί θα αντιμετωπίσουν μια καινούργια τυραννική εξουσία που αναδύεται.

Ο Γουές Μπολ («Λαβύρινθος») συστήνει νέους ήρωες, θέλοντας να περάσει στο επόμενο στάδιο του πολιτισμού που ιδρύουν πλέον οι ευφυείς πίθηκοι, καθώς η ανθρωπότητα παραμερίζει. Το αποτέλεσμα είναι αρκούντως εντυπωσιακό, με τα πλούσια ειδικά εφέ και τα υπόλοιπα σκηνικά να δίνουν ζωή σε έναν διαφορετικό κόσμο με προϊστορική όψη και μοντέρνα ερείπια.

Ανάμεσά τους εξελίσσεται το ταξίδι των ηρώων, κυριολεκτικό και μεταφορικό, ενώ αυτοί παλεύουν για τους αγαπημένους τους και παράλληλα προσπαθούν να αντιληφθούν την κλίμακα ενός σχεδόν παρθένου περιβάλλοντος που περιμένει τον επόμενο ηγεμόνα του.

Club Zero ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023), 110΄
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ
Ερμηνείες: Μία Γουασικόφσκα, Λουκ Μπάρκερ

Ενα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα που λαμβάνει όλο και πιο σοβαρές διαστάσεις θέλει να προβάλει το αγγλόφωνο φιλμ της Αυστριακής Τζέσικα Χάουσνερ. Σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο, μια καινούργια δασκάλα ξεκινά ένα σεμινάριο «ενσυνείδητης διατροφής», παροτρύνοντας τους μαθητές της να τρώνε λιγότερο και πιο υγιεινά. Καθώς ωστόσο μια ομάδα εφήβων ενθουσιάζεται και αρχίζει να εκτελεί τις οδηγίες της κατά γράμμα, οι μέθοδοί της γίνονται όλο και πιο ακραίες, ενώ το γκρουπ αρχίζει και μοιάζει περισσότερο με… αίρεση.

Η Χάουσνερ κλιμακώνει την ένταση της ιστορίας της, ώσπου αυτή παίρνει τον δρόμο του θρίλερ. Οι ακραίες διατροφικές συνήθειες, η μανία με την «καθαρή» δίαιτα και όλες οι παράξενες τάσεις του καιρού μας που έχουν να κάνουν με το φαγητό –και όχι μόνο– μπαίνουν εδώ στο στόχαστρο και σατιρίζονται/κριτικάρονται επιτυχημένα. Από την πλευρά της, η Μία Γουασικόφσκα έχει για άλλη μια φορά θετική παρουσία, ως εκκεντρική δασκάλα που προβάλλει τα δικά της συμπλέγματα (άλλο ένα πρόβλημα) επάνω στους νεαρούς μαθητές.

Σομπιμπόρ ★★
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2018), 118΄
Σκηνοθεσία: Κονσταντίν Χαμπένσκι
Ερμηνείες: Κονσταντίν Χαμπένσκι, Κρίστοφερ Λάμπερτ

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η διεθνής συμπαραγωγή κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Τον Οκτώβριο του 1943, ένας ανθυπολοχαγός του σοβιετικού στρατού φτάνει ως αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ της Πολωνίας. Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων καταφέρνει να οργανώσει τους κρατούμενους και μαζί να επιχειρήσουν την απόδραση από το ναζιστικό κολαστήριο. Η ταινία του Ρώσου Κονσταντίν Χαμπένσκι είναι αρκετά πειστική ως προς την ατμόσφαιρά της και σίγουρα συνταρακτική με τη θεματική της, ωστόσο, παραμένει μάλλον απλοϊκή αισθητικά και πιστή στα κλισέ του είδους, δίχως να καταφέρει να προσφέρει κάτι πραγματικά καινούργιο στη σχετική με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φιλμογραφία.

Επιστροφή στην εποχή των δεινοσαύρων ★★
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2023), 81΄
Σκηνοθεσία: Αριστομένης Τσίρμπας
Ακούγονται: Θανάσης Μαυρογιάννης, Ζωή Πετράκη

Ο Τζέισον, ένα πανέξυπνο νεαρό αγόρι, θα ανακαλύψει ένα διαστημόπλοιο που έχει κάνει αναγκαστική προσγείωση στο γειτονικό δάσος. Μαζί με τη φιλοπερίεργη Λάρα θα επιβιβαστούν στο διαστημόπλοιο-χρονομηχανή, μπλέκοντας τελικά σε ένα ταξίδι στον χρόνο που θα τους οδηγήσει πίσω στην εποχή των δεινοσαύρων. Πλέον έχουν λίγες ώρες για να επισκευάσουν το σκάφος και να επιστρέψουν στο σήμερα, πριν ο αστεροειδής, που εξάλειψε τους δεινόσαυρους, εξολοθρεύσει και τους ίδιους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT