Δημοτικό -ΑΕΙ, ενός Γαβρόγλου δρόμος

Δημοτικό -ΑΕΙ, ενός Γαβρόγλου δρόμος

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς γνωρίζω την πολιτική συνέπειά του, με ενόχλησε ιδιαίτερα η νέα αποστροφή του Κώστα Γαβρόγλου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ πως «το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά που πάνε σήμερα στο Δημοτικό, όταν θα φθάσει η στιγμή τους, θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις»… Μα κ. υπουργέ δεν φοβάστε μήπως αποδειχθείτε ανακόλουθος, όπως συμβαίνει με τη διακήρυξη περί άμεσης κατάργησης των εξετάσεων;

Η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ αποτέλεσε ζητούμενο ύψιστης πολιτικής βαρύτητας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό συνέβη στα χρόνια της αντιπολίτευσης, της εύκολης ρητορείας. Τώρα πλέον –ο Ιανουάριος του 2015 φαντάζει τόσο παρελθόν– είναι ξεκάθαρο στα στελέχη του υπουργείου Παιδείας (και όχι μόνο) ότι δεν βγαίνει η εξίσωση. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπαιδευτικοί, δηλώνουν ότι για λόγους αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας, και αδιάβλητου, δεν είναι δυνατή η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οπως παρατήρησε σε άρθρο του (10/9) στην εφημερίδα «Εποχή» ο Γιάννης Κουτρουμάνος, εκπαιδευτικός και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, «παρά τις εξαγγελίες που γίνονταν κάθε τόσο, πραγματικά δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια, που η δική μας κυβέρνηση ψήφισε πριν από μόλις δύο χρόνια».

O κ. Κουτρουμάνος ορθώς, κατά την άποψή μου, παρατηρεί ότι η πρόταση Γαβρόγλου θα δημιουργήσει προβλήματα, θεωρώντας την μη εφαρμόσιμη στο ελληνικό λύκειο. Μάλιστα, συμπυκνώνει ουσιαστικά το δυσεπίλυτο του γρίφου της κατάργησης των Πανελλαδικών, λέγοντας ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι τα τρία πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα μειώνουν το άγχος των μαθητών έχουν άδικο, γιατί οι μαθητές θα έχουν λιγότερες επιλογές σχολών π.χ. τα παιδιά της θεωρητικής δεν έχουν άλλες επιλογές, το Πολυτεχνείο τριχοτομείται κ.ά. Στα τρία μαθήματα θα υπάρχει μεγαλύτερο άγχος από τους μαθητές, γιατί αυξάνεται η βαρύτητα κάθε μαθήματος κι ένα μικρό στραβοπάτημα σε ένα μόνο μάθημα θα είναι μοιραίο για τις σχολές υψηλής ζήτησης. Η έκθεση θα είναι πλέον ο καθοριστικότερος παράγοντας για την εισαγωγή σε Ιατρική και Πολυτεχνείο!». Υπάρχουν λύσεις ώστε οι μαθητές να δώσουν βάρος στα μαθήματα της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου. Το υπουργείο να αντιμετωπίσει το χάλι με τις σωρηδόν απουσίες των μαθητών την άνοιξη, να περιορίσει τη διδακτέα ύλη και να αξιολογήσει τους καθηγητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή