Πάιατ: Στρατηγική η σημασία της βάσης του ΝΑΤΟ στη Σούδα

Πάιατ: Στρατηγική η σημασία της βάσης του ΝΑΤΟ στη Σούδα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαίνουσα στρατηγική αξία που έχουν για την Ουάσιγκτον οι εγκαταστάσεις της Σούδας υπογράμμισε μία ακόμα φορά χθες το βράδυ ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στη βάση προκειμένου να είναι παρών στη δεξίωση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για τα 242 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε γενικότερα στα 48 χρόνια παρουσίας των ΗΠΑ στη ναυτική βάση της Σούδας, την οποία περιέγραψε ως «μοντέλο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας» δύο συμμαχικών χωρών που έχουν παρόμοιους στόχους. Μάλιστα, προκειμένου να αναδείξει την επέκταση των αμερικανικών εγκαταστάσεων, έκανε μια αναδρομή στο 1969, όταν το απόσπασμα των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Σούδα δεν ξεπερνούσε τα 16 άτομα.

Σήμερα, όπως είπε, στις εγκαταστάσεις της Σούδας σταθμεύουν 250 Αμερικανοί στρατιωτικοί και 650 πολίτες και υπεργολάβοι είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Ελλάδα. «Αυτή η αύξηση μαρτυρά την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στα δύο έθνη, όπως και τη στρατηγική σημασία της βάσης». Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη σημασία της Σούδας ως κόμβου υποστήριξης για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται προωθημένες στην περιοχή.

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις υπογράμμισαν ακόμη περισσότερο τη σημασία της Σούδας στη Μεσόγειο. Η βάση είναι αφιερωμένη στη μέριμνα των ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων σε αυτή τη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου και στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τους Ελληνες συμμάχους μας», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ. Επίσης, περιέγραψε τη συνεργασία ανάμεσα στο Αμερικανικό και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οπως είπε, είναι προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον η στήριξη της Ελλάδας ως «συμμάχου στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, στη διαδικασία της ανάκαμψής της, καθώς επίσης και η εμβάθυνση της συνεργασίας στην άμυνα, την ασφάλεια και ζητήματα αντιτρομοκρατίας».

Οι δηλώσεις του κ. Πάιατ, λίγες ώρες μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ και κάποιες ώρες πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα στην Αμερική για την πενθήμερη επίσκεψή του, είναι ενδεικτικές του εξαιρετικά θετικού κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. Η Σούδα διατηρεί, βεβαίως, τον συμβολισμό της, καθώς εκ των πραγμάτων οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ, ανάμεσα στο εκτεταμένο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό και τους Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν ως επίκεντρο την άμυνα και την ασφάλεια.

Πέρα από το ευρύτερο, στρατηγικό επίπεδο που θα έχουν οι επαφές του κ. Τσίπρα και των υπουργών οι οποίοι τον συνοδεύουν, υπάρχουν και ορισμένες συζητήσεις με πιο πρακτικό περιεχόμενο. Η πλέον ενδεικτική είναι εκείνη της αναβάθμισης του στόλου των Ελληνικών F-16, θέμα για το οποίο ο υπουργός Αναπληρωτής Αμυνας Δ. Βίτσας είχε ήδη εκτενείς επαφές με στελέχη της Λόκχιντ Μάρτιν στο Τέξας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή