«Οχι» στην έξοδο της Ηριάννας

«Οχι» στην έξοδο της Ηριάννας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα έντασης και με συνθήματα κατά των δικαστικών ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για διακοπή της κράτησής τους, τόσο για την 29χρονη Ηριάννα όσο και για τον συγκατηγορούμενό της Περικλή, που εκτίουν ποινές 13 ετών κάθειρξης ως εμπλεκόμενοι στη δράση των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι δικαστές, ύστερα από ακροαματική διαδικασία αρκετών ωρών, έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γεωργίου Γεράκη, ο οποίος υπήρξε αρνητικός στην ικανοποίηση του αιτήματος της 29χρονης και του συγκατηγορουμένου της, τονίζοντας πως δεν επείσθη για το ανεπανόρθωτο της βλάβης που επικαλέστηκαν για να βγουν από τη φυλακή.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε πανδαιμόνιο μέσα στη δικαστική αίθουσα, με αλληλέγγυους και συμπαραστάτες των δύο κατηγορουμένων να φωνάζουν συνθήματα κατά των δικαστών όπως «Ες Ες, μπάτσοι δικαστές» και «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από τα κελιά», ενώ πετάχθηκαν καρέκλες και μπουκάλια προς τα έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης με στόχο τους δικαστικούς λειτουργούς.

Η παρουσία της αστυνομικής δύναμης, που ήταν από την αρχή μέσα στη δικαστική αίθουσα, υπήρξε καθοριστική για τη συνέχεια, καθώς οι αλληλέγγυοι απωθήθηκαν και τελικά απομακρύνθηκαν βγαίνοντας εκτός δικαστικού μεγάρου στον προαύλιο χώρο του Εφετείου της Αθήνας.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, στηρίχθηκε στα επιχειρήματα του εισαγγελέα Γεράκη, ο οποίος, κατά την αγόρευσή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη» και ότι «η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής της 29χρονης είναι υπέρβαση δυσχέρειας και όχι υπέρμετρη η ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον».

Επίσης ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι καθοριστικό για την πρότασή του ήταν και το γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία για τη θεμελίωση του αιτήματος για αναστολή της ποινής των κατηγορουμένων, κάτι που αξιώνει ο νόμος και είναι απαραίτητο. «Είναι προϋπόθεση αυτό», είπε ο κ. Γεράκης, «αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

Η 29χρονη Ηριάννα κατά την υποστήριξη της αιτήσεώς της τόνισε ότι είναι αθώα, ότι η ενοχοποίησή της για την υπόθεση στηρίχθηκε σε ένα γενετικό αποτύπωμα που αμφισβητείται και αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες που έχει για εκείνη η συνέχιση της κράτησής της στη φυλακή, καθώς έχει διακόψει τη διδακτορική της διατριβή και έχει ανακόψει την επιστημονική της εξέλιξη. «Χάνω όσα τα τελευταία χρόνια έχω καταφέρει», υποστήριξε και ζήτησε να αποφυλακιστεί.

Υπέρ του αιτήματός της κατέθεσαν και δύο καθηγήτριες που είχαν προσωπική γνώση της επιστημονικής κατάστασης, ενώ για τον συγκατηγορούμενό της Περικλή το βασικό επιχείρημα για την αποφυλάκισή του ήταν η επίκληση λόγων υγείας, στους οποίους αναφέρθηκε ο ίδιος αλλά και μάρτυρες που κατέθεσαν για αυτόν.

Δήλωση Κοντονή

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και προσέθεσε ότι το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.

«Η απόφαση πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκλητική χαρακτήρισε το ΚΚΕ την επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή