Συνεργασία σε θέματα ασφαλείας παρά το Brexit

Συνεργασία σε θέματα ασφαλείας παρά το Brexit

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον γράφοντα –αγγλόφιλο από μικρή ηλικία, τόσο στον αθλητισμό, όσο και σε θέματα ιστορίας και διεθνούς πολιτικής, με την εξαίρεση του βρετανικού ρόλου στο Κυπριακό– η απόφαση για Brexit ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ασφαλώς οι Βρετανοί είναι λόγω γεωγραφίας και ιστορίας ένας «ιδιαίτερος» λαός, όπως είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια πολυετών σπουδών στη Βρετανία, αλλά είχα παράλληλα τη βεβαιότητα ότι είναι ορθολογιστές και πραγματιστές. Θεωρώ ότι η απόφασή τους ήταν λανθασμένη και θα αποδειχθεί λίαν επιζήμια τόσο για την Ε.Ε., όσο και –κυρίως– για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι πρωτεργάτες του Brexit δεν είχαν κανένα σχέδιο και ενέπλεξαν τη χώρα σε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια. Ασφαλώς υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους πλην του αυτο-ακρωτηριασμού.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προχωρούν ομαλά, καθώς η Ενωση θέλει να αποφύγει τη δημιουργία προηγούμενου που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη, ενώ η Βρετανία δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα «σκληρό» Brexit δεν θα ωφελήσει καμία από τις δύο πλευρές. Η Βρετανία θα πληρώσει ασφαλώς ένα τίμημα για την αποχώρησή της, αλλά θα πρέπει να επιτευχθεί ένας λογικός συμβιβασμός.

Η μεγαλύτερη απώλεια για την Ε.Ε. θα είναι στην εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια λόγω των βρετανικών δυνατοτήτων στους τομείς αυτούς. Αν και ενδεχομένως να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική πρόοδο σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας, η απώλεια είναι σημαντική αφού παρά τις μεγάλες περικοπές των τελευταίων ετών, η Βρετανία και η Γαλλία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες με δυνατότητες προβολής στρατιωτικής ισχύος. Και αν στην άμυνα μεγάλο μέρος του κενού θα καλυφθεί μέσω της βρετανικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και πληροφοριών, η βρετανική συνεισφορά είναι δυσαναπλήρωτη. Στα θέματα αυτά οι δύο πλευρές έχουν απόλυτη ανάγκη η μία την άλλη, καθώς ανήκουν σε έναν ενιαίο χώρο ασφαλείας. Η συνεργασία στους τομείς αυτούς θα πρέπει να συνεχιστεί, και ει δυνατόν να εντατικοποιηθεί, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

* Γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή