Τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες

Τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «πράσινο» προφίλ των ΕΛΠΕ ενισχύουν περαιτέρω με τις κινήσεις τους οι θυγατρικές στις ΑΠΕ και στη λιανική της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες υλοποίησε με ταχύτατους ρυθμούς και πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και τα τρία έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνολικής ισχύος 8,6 MW που κατοχύρωσε η εταιρεία, στο πλαίσιο του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού της ΡΑΕ τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα η Elpedison που δραστηριοποιείται ως παραγωγός και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας εγκαινίασε πρώτη στην αγορά την παροχή «πράσινων πιστοποιητικών», παρέχοντας στους επιχειρησιακούς πελάτες της την υπηρεσία «Green Certificate». H επιχείρηση-πελάτης της Elpedison που θα αποκτήσει την εν λόγω υπηρεσία, για κάθε μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, προμηθεύεται από την Elpedison ίση ποσότητα σε εγγυήσεις προέλευσης (πράσινα πιστοποιητικά), τις οποίες διασφαλίζει μέσω των μετόχων της που παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ. Η Coca-Cola Τρία Εψιλον, που προμηθεύεται το ηλεκτρικό ρεύμα για όλα τα εργοστάσιά της από την Elpedison, έχει ήδη λάβει την υπηρεσία «Green Certificate», στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές της με ορίζοντα το 2020.

Η πρωτοβουλία «Green Certificate» της Elpedison εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη και της παροχής «πράσινης» ενέργειας στην κοινωνία. Η εταιρεία θα ανακοινώσει σύντομα νέες «πράσινες» υπηρεσίες, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, που ενισχύουν την «πράσινη» συνείδηση των τελικών καταναλωτών, με απώτερο στόχο να συμβάλει στη μείωση του κόστους τους για κατανάλωση ενέργειας καθώς και του αποτυπώματός τους στο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, από τις 20 και 25 Οκτωβρίου αντίστοιχα, έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία τα δύο πρώτα από τα έργα που είχαν κατακυρωθεί στην ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και αφορούσαν τη δημιουργία πάρκων φωτοβολταϊκού συστήματος στη ΒΙΠΕ Καβάλας, ισχύος 1 MW, καθώς και φωτοβολταϊκού συστήματος στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ισχύος 4 MW. Μέσα στις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο και το φωτοβολταϊκό στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, συνολικής ισχύος 3,6 MW, το οποίο επίσης έχει ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το «Επιχειρησιακό πλάνο 2017-2021» που έχει καταρτίσει η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η σύνδεση των συγκεκριμένων έργων με το δίκτυο προβλεπόταν για τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ έθετε ως χρονικό όριο για την ενεργοποίηση των συνδέσεων τους 18 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2016, για το φωτοβολταϊκό στην Καβάλα και τους 24 μήνες για τις εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο. Με τα τρία νέα φωτοβολταϊκά το χαρτοφυλάκιο της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες διαθέτει πλέον περίπου 20 MW φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε λειτουργία, ενώ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή