H πιστή εφαρμογή του νόμου φέρνει αποτελέσματα στα γήπεδα

H πιστή εφαρμογή του νόμου φέρνει αποτελέσματα στα γήπεδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα ερωτήματα που κατά κόρον τίθενται, ρητορικά έστω, είναι γιατί διαφέρει η συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων στις εγχώριες διοργανώσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν στις διοργανώσεις της UEFA.

Η απάντηση είναι προφανής και έχει να κάνει με το πειθαρχικό δίκαιο και την εφαρμογή του. Με άλλες λέξεις, ΠΑΕ και οπαδοί γνωρίζουν ότι, αν έχουν παραβατική συμπεριφορά σ’ ένα παιχνίδι της UEFA, θα υπάρξει ποινή η οποία ενδέχεται να είναι αυστηρή και να φέρει την ομάδα τους σε δύσκολη θέση.

Αντιθέτως, όσον αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις, ήξεραν ότι θα επιβληθούν ποινές «χάδια», με αποτέλεσμα ο φόβος της τιμωρίας να μην αποτελεί, σε κάποιες περιπτώσεις, ανασταλτικό παράγοντα.

Το άναμμα πυρσών στις εξέδρες σε αγώνες του πρωταθλήματος, ειδικότερα στα ντέρμπι, ήταν μέχρι πρότινος κάτι σαν οπαδική ιεροτελεστία, η οποία δεν ακολουθούνταν στους διεθνείς αγώνες.

Ομως στις τελευταίες αγωνιστικές τα καπνογόνα εξαφανίστηκαν από τις θύρες των φανατικών. Και αυτό οφείλεται στην αυστηροποίηση του κανονισμού και την εφαρμογή του, χωρίς «εκπτώσεις» και «αναλογικότητα» από τα αποτελούμενα πλέον από τακτικούς δικαστές δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Ο δικαστής του πρωτοβάθμιου οργάνου της Σούπερ Λίγκας Σπ. Καποδίστριας ήταν αυτός που τιμώρησε ως δις υπότροπη την ΑΕΚ, με δύο αγώνες χωρίς θεατές, για τα καπνογόνα που άναψαν οι οπαδοί της στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η ποινή μειώθηκε σε μία αγωνιστική από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, αλλά το μήνυμα εστάλη. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ οι οπαδοί του Ολυμπιακού άναψαν πολλά καπνογόνα, αλλά γνώριζαν ότι δεν κινδυνεύουν διότι δεν θα καθίσταντο δις υπότροποι. Στο επόμενο ντέρμπι η συμπεριφορά τους θα είναι διαφορετική και προς τούτο έγιναν συστάσεις ακόμα και για τον αγώνα με τον Πλατανιά.

Στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δεν άναψε έως τη λήξη του αγώνα ούτε ένα καπνογόνο. ΠΑΕ και οπαδοί γνώριζαν ότι θα καταστούν δις υπότροποι και η έδρα τους θα κλείσει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το ίδιο συνέβη και στο ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ.

Για την ιστορία, ο επικαιροποιημένος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ προβλέπει ότι για το άναμμα πυρσών, σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, η χρηματική ποινή που έχει επιβληθεί θα τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μιας έως δύο αγωνιστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή