Οταν δεν είναι αρκετή η πολιτική ορθότητα

Οταν δεν είναι αρκετή η πολιτική ορθότητα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τσουνάμι αποκαλύψεων για τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων από ισχυρούς άνδρες του Χόλιγουντ αλλά και της Ουάσιγκτον συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Είναι ενδιαφέρον ότι όλο αυτό συμβαίνει στη χώρα της πολιτικής ορθότητας, που έχει θέσει στο νομικό στόχαστρο τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας, και όχι μόνον. Οι κανόνες συμπεριφοράς που θέτει ο νόμος εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης δημιουργούν εργασιακούς χώρους οι οποίοι φαίνονται ασφαλείς. Ολοι είναι προσεκτικοί και τυπικοί στη συμπεριφορά τους απέναντι στους συναδέλφους τους. Ισως να φαίνονται υπερβολικά «αποστειρωμένοι» σε κάποιους παρατηρητές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολιτισμένοι και γενικά ισότιμοι.

Αλλά ακόμη και όλη η πολιτική ορθότητα του κόσμου δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει τη σεξουαλική επιθυμία ενός άνδρα που αισθάνεται ότι έχει πιθανότητες λόγω της επιρροής που έχει στα χέρια του. Τελικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη δήλωσή του πως όταν είσαι διάσημος, οι γυναίκες σε αφήνουν να κάνεις ό,τι θέλεις, ακόμη και να τις αρπάζεις από το πλέον ευαίσθητο σημείο τους, μάλλον εξέφρασε μια γενική τάση σε μια κατηγορία ανδρών. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε, ως υποψήφιος πρόεδρος, λέγοντας ότι ήταν απλώς μία συζήτηση που έχουν όλοι οι άνδρες στα αποδυτήρια…

Αλλά από τη συζήτηση μέχρι την πράξη υπάρχει απόσταση, και πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που συγκλονίζουν τη δημόσια ζωή. Η τελευταία περίπτωση είναι οι καταγγελίες εναντίον του υποψήφιου γερουσιαστή της Αλαμπάμα Ρόι Μουρ. Πέντε γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει ότι τις προσέγγισε σεξουαλικά ως ανήλικες, μία μάλιστα λέει ότι της επιτέθηκε. Η υπόθεση προκαλεί πονοκέφαλο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του για το πώς να αντιμετωπίσει μία πιθανή επανεκλογή του στη Γερουσία. Και βέβαια, ολοένα περισσότερες γυναίκες αποκαλύπτουν τη δική τους ιστορία σεξουαλικής προσέγγισης από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Ουάινσταϊν, με τις κατηγορίες εναντίον του να περιλαμβάνουν πλέον και βιασμό. Πώς αντιμετωπίζει όμως κανείς πιο… «αθώες» περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως τις κατηγορίες ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους «έβαλε χέρι» σε μία 16χρονη κοπέλα το 2003, κατά τη διάρκεια φωτογράφισης;

«Το να είσαι γυναίκα σημαίνει να συσσωρεύεις μια ζωή προσβολές», έγραψε η 87χρονη φεμινίστρια Αν Μπέρνις στην Washington Post. Για εκείνη, αυτές περιελάμβαναν τη σεξουαλική παρενόχληση ενός εκδότη την πρώτη ημέρα της εργασίας της στο φιλολογικό του περιοδικό, την οποία τότε είχε θεωρήσει φυσιολογική. Οπως γράφει, οι προσβολές, μεγάλες και μικρές, εξακολουθούν να συμβαίνουν σε κορίτσια και γυναίκες τόσο αυτόματα και συχνά, που θεωρούνται φυσιολογικές. Γι’ αυτό και ίσως η πιο ειλικρινής απάντηση ήταν εκείνη του κωμικού Λούι Σι Κέι που παραδέχθηκε ότι αυνανίστηκε μπροστά σε πέντε διαφορετικές συναδέλφους του και έγραψε πως όταν το έκανε, «νόμιζε ότι ήταν ok» γιατί είχε πρώτα… ρωτήσει! Λίγο σοφότερος, πλέον ξέρει πως «όταν έχεις εξουσία πάνω σε έναν άλλο άνθρωπο, το να τους ζητείς να δουν το π… σου δεν είναι ερώτημα. Γι’ αυτές είναι αδιέξοδο». Ο ίδιος όμως συνεχίζει, εκτιμώντας ότι η εξουσία του ήταν ότι οι γυναίκες αυτές τον… θαύμαζαν! «Δεν είναι εύκολη η επίτευξη της ισότητας», γράφει η Μπέρνις. Δεχόμαστε υπερβολικά πολλά χωρίς διαμαρτυρία. «Θα χρειαστούμε χρόνια και χρόνια», εκτιμά, «προτού οι ηθικοί μας μύες λειτουργήσουν σωστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή