ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αρ. Πάγου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας θα αποτελέσουν, ύστερα από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πώληση αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία ανατέθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Η υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αναταράξεις, ενώ σχετικές εξηγήσεις ζητήθηκαν και από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο στη Βουλή. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία φέρεται να οδήγησε –ύστερα από απόφαση του υπουργού– στη μετάθεση του ταξίαρχου διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων, ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο Ελληνας επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται ως πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας στη διαδικασία.

Απάντηση Καμμένου

Επί του ζητήματος, ο Πάνος Καμμένος απάντησε με μια τρισέλιδη αναφορά στην οποία υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία φέρει και την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν είχαν καταβληθεί τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό και δεν έχει δοθεί κανένα πολεμικό υλικό. Ως προς τη μετάθεση του ανώτατου αξιωματικού, ο κ. Π. Καμμένος υποστήριξε ότι έχει παραπεμφθεί καθώς παραβίασε τις αρχές εμπιστευτικότητας της συμφωνίας.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εντολή διερεύνησης της υπόθεσης».

Από την πλευρά της, στο ίδιο κάδρο με τον Πάνο Καμμένο επιμένει να βάζει η Πειραιώς τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα: «Γιατί εδώ και 11 μέρες σιωπά για τις επιλογές του συναρχηγού του;».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ