Προσφυγή McArthurGlen στο ΣτΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε κάποιες περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, ζητεί η McArthurGlen Athens, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βασικό επιχείρημα της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εκπτωτικό χωριό στην Ελλάδα, είναι ότι υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό. Κι αυτό, διότι, αν και πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, έχει αποκλεισθεί από την εν λόγω απόφαση.

Με άλλα λόγια, η McArthurGlen Athens προσφεύγει στο ακυρωτικό δικαστήριο όχι διότι είναι αντίθετη με το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι έμποροι, αλλά διότι η ίδια θεωρεί ότι αδίκως έχει εξαιρεθεί από την υπουργική απόφαση. Την προσφυγή, η οποία κατατέθηκε στις 14 Νοεμβρίου, συνυπογράφουν και μερικές λιανεμπορικές αλυσίδες, οι οποίες επίσης υφίστανται απώλεια εσόδων από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Οι λόγοι που επικαλείται η εταιρεία στην προσφυγή της είναι, πρώτον, ότι το υπουργείο κάνει κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας που του δίνεται από τον νόμο, δεύτερον, ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και, τρίτον, στην υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύθηκε το άρθρο 49 του νόμου 4472/2017 η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε επαρκής αλλά ούτε και νόμιμη.

Ποια είναι τα κριτήρια που τίθενται από τον νόμο αλλά αναφέρονται και στην επίμαχη υπουργική απόφαση 75812 της 6ης Ιουλίου 2017; Οι περιοχές όπου θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου να έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους, αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού, σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών. Στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο πριν αυτό ψηφισθεί αναφερόταν επίσης χαρακτηριστικά σχετικά με το μέτρο για τις Κυριακές: «Η προτεινόμενη διάταξη αποβλέπει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, μέσω της πλήρους διεύρυνσης του αριθμού των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις Κυριακές, ώστε να μην εγείρονται ενδεχόμενα ζητήματα άνισης μεταχείρισης φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά προϊόντων. Επιπλέον συμβάλλει στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των επενδύσεών τους (σ.σ. η επένδυση της McArthurGlen Athens είναι 100 εκατ. ευρώ), στη βελτίωση του εύρους επιλογών των καταναλωτών και στη μεγέθυνση της τουριστικής δαπάνης».

Στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens λειτουργούν 100 καταστήματα, ο τζίρος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, οι επισκέπτες του ετησίως είναι 3,8 εκατ., με τους ξένους τουρίστες να φθάνουν τις 50.000. Ο τζίρος που γίνεται μόνον από τους τουρίστες υπολογίζεται σε περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ πρόκειται για αφορολόγητες πωλήσεις (tax free). Μάλιστα, στο εκπτωτικό χωριό παρέχεται άμεσα υπηρεσία επιστροφής του φόρου. Υπάρχουν τουρίστες, για παράδειγμα από την Κύπρο, που έρχονται αυθημερόν με αποκλειστικό σκοπό να ψωνίσουν στο εκπτωτικό χωριό, καθώς η χώρα τους δεν διαθέτει ανάλογο κέντρο. Το 50% των τουριστών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι Κινέζοι. Επίσης, το εκπτωτικό χωριό βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο των Σπάτων, από το λιμάνι τις Ραφήνας αλλά και από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί δημοφιλή χώρο αναψυχής.

Η ενέργεια της McArthurGlen Athens μόνον αιφνιδιαστική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η εταιρεία είχε αποστείλει στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 επιστολή διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (βλ. φύλλο της «Κ» στις 21/9/2017), χωρίς να λάβει καμία απάντηση σε αυτή. Αποτέλεσμα δεν φαίνεται να είχαν ούτε οι επαφές που είχαν γίνει με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών διαχείρισης εμπορικών κέντρων με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή