Χωρίς μετρό την Τρίτη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επιτείνουν με κάθε τρόπο την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού καταφέρνουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι αυτό το διάστημα με την ενημέρωση των επιβατών για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Εν μέσω αναμονής στα εκδοτήρια, σύγχυσης και αποριών για τα νέα εισιτήρια, κλεισίματος των πυλών στις εισόδους και εξόδους των σταθμών, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι επιβάτες που επιχειρούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του νέου συστήματος πρόκειται να στερηθούν τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του μετρό την ερχόμενη Τρίτη. Και αυτό γιατί οι συρμοί του μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι λόγω μιας νέας απεργίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι. Αίτημα των εργαζομένων αυτή τη φορά αποτελεί ένα αμιγώς επιχειρησιακό ζήτημα, το οποίο δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση στις αρμοδιότητές τους. Ωστόσο, σε μία ακόμη ανορθόδοξη απόπειρα συμμετοχής στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών  (ΣΕΛΜΑ) προχωρά στην απεργία, «για να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν τις αστικές συγκοινωνίες στον πάγκο του… κέρδους και της ιδιωτικοποίησης» όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους. Παράλληλα, το ΣΕΛΜΑ ζητεί να διεξαχθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών.

Τη Δευτέρα ξεκινά και το σταδιακό κλείσιμο των πυλών σε εισόδους και εξόδους των σταθμών, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει και αυτό πρόσθετα προβλήματα μέχρι να εξοικειωθούν πλήρως οι χρήστες με το νέο σύστημα. Οι πύλες θα κλείνουν σταδιακά και στόχος είναι να «κλείσουν» στο σύνολο των σταθμών έως τις 20 Δεκεμβρίου. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κλείνουν σχετίζονται με την επιβατική κίνηση. Ωστόσο, θα παραμείνουν ορισμένες πύλες ανοιχτές, ώστε να εξυπηρετούνται ειδικές κατηγορίες πολιτών (π.χ. ΑμΕΑ, άνεργοι, σώματα ασφαλείας) που δικαιούνται ελεύθερη επιβίβαση στα μέσα.

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ εξακολουθεί να εκδίδει καθημερινά ανακοινώσεις που περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες ή διευκρινίσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούν την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, καθώς διαπιστώνεται στην πορεία ότι η ενημέρωση που έχει λάβει το επιβατικό κοινό υπήρξε πολύ περιορισμένη.

Δεν ήταν λίγοι οι επιβάτες που δυσκολεύτηκαν να βρουν ηλεκτρονικά εισιτήρια ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η μετακίνησή τους πραγματοποιήθηκε με λεωφορεία και τρόλεϊ. Τα εκδοτήρια των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) που παρέχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, με αποτέλεσμα όσοι επιβιβάζονται από περιφερειακές στάσεις να μην μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Ο ΟΑΣΑ υποστηρίζει ότι ήδη 200 περιπτερούχοι έχουν προμηθευτεί τα ειδικά μηχανήματα POS εκτύπωσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, ενώ συνολικά αναμένεται να φτάσουν τα 650. Οι περιπτερούχοι από την πλευρά τους κατηγορούν τον ΟΑΣΑ ότι δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και προετοιμασίες για τη διασύνδεση των μηχανημάτων με τις τράπεζες, ενώ δεν έχει ενημερώσει τους περιπτερούχους για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή