ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Στα 2,74 δισεκατομμύρια ευρώ ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε 2,74 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων το 2018. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε χθες, το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να εισπράξει τα χρήματα αυτά από περίπου 12 νέες αποκρατικοποιήσεις, εκτιμώμενου ύψους 2,17 δισ. ευρώ, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, αλλά και από έργα που έχουν ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη ύψους 0,57 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά είναι οι διαγωνισμοί για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (με εκτιμώμενα έσοδα 500 εκατ. ευρώ), του 30% του ΔΑΑ (500 εκατ. ευρώ), του 5% του ΟΤΕ (250 εκατ. ευρώ), του 65% της ΔΕΠΑ (250 εκατ. ευρώ), του 17% της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ) κ.ά. Συνολικά 14 νέες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, μεταξύ των οποίων εκείνες του Ελληνικού και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει περί τα 50 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, 5 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% της EEΣΣΤΥ και περί τα 66 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των μικρών λιμένων και των μαρινών. Πρόκειται για τρεις αποκρατικοποιήσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη και η υποβολή προσφορών αναμένεται στις αρχές τους έτους. Επίσης, για τις αρχές του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. με στόχο την είσπραξη 188 εκατ. ευρώ, αλλά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.
Τέλος, αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

Σε πολλές δεκαετίες

Συνολικά, μέχρι και το τέλος του 2018, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν συμφωνηθεί 52 αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα που θα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 με στόχο να αποφέρει μέχρι το 2015 περίπου 50 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα συλλεγούν 10 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες.

Οι πιο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις είναι εκείνες των περιφερειακών αεροδρομίων ύψους 2,15 δισ. ευρώ (καταβεβλημένο σε 40 έτη), του Ελληνικού ύψους 915 εκατ. ευρώ (καταβεβλημένο σε 10 χρόνια), του ΟΠΑΠ ύψους 652 εκατ. ευρώ, της πώλησης της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs) ύψους 560 εκατ. ευρώ, της πώλησης της άδειας των κρατικών λαχείων ύψους 490 εκατ. ευρώ (καταβεβλημένο σε 10 έτη), της 20ετούς επέκτασης της άδειας του ΔΑΑ ύψους 483 εκατ. ευρώ, και άλλες μικρότερες.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, έχουν εισπραχθεί τα 4,73 δισ. ευρώ και έχουν συμβολαιοποιηθεί ή έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές ύψους 7,76 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα 915 εκατ. ευρώ του Ελληνικού, μια σύμβαση της οποίας η ολοκλήρωση διαρκώς κάνει βήματα προς τα πίσω.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ