ΠΟΛΗ

Ενα ανοικτό πεδίο συνάντησης πολιτισμού και καινοτομίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Ο ισόγειος χώρος, που προορίζεται για εκδηλώσεις μεγαλύτερης κλίμακας, δηλαδή εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, workshops κ.λπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σαράντα τέσσερις είναι οι μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και ιδρύματα που συναποτελούν το Athens Culture Net, με ιδρυτικό δωρητή το ΙΣΝ – και είναι... όσοι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτούς τους φορείς σχεδιάζει να φέρει σε επαφή το Δίκτυο Πολιτισμού με τις τυπικές και άτυπες, ευρύτερα δημιουργικές, ομάδες της πόλης, «με το βλέμμα πάντα στην τοπική κοινωνία», όπως λέει στην «Κ» η επικεφαλής του Δικτύου Εριφύλη Μαρωνίτη.

Το Δίκτυο Πολιτισμού θα «στηθεί» σε δύο χώρους των εγκαταστάσεων του Σεραφείου Συγκροτήματος. Ο ένας προορίζεται για πεδίο δράσεων, όπως παντός είδους πρόβες, residency καλλιτεχνών, εικαστικά εργαστήρια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό «που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Ιανουάριο», κατά την Εριφύλη Μαρωνίτη, «και όλα υπό την εποπτεία του Δικτύου».

Ο δεύτερος χώρος, που θα χρησιμοποιείται για δράσεις όλων των «τομέων» του Σεραφείου, προορίζεται για εκδηλώσεις μεγαλύτερης κλίμακας, δηλαδή εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, workshops κ.λπ. «Εχουμε ήδη κάνει προεργασία», αναφέρει η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτισμού, «και ήδη στους ισόγειους χώρους κάνουμε συναντήσεις του Athens Culture Net, θέλοντας να δείξουμε στους πολίτες ότι το Σεράφειο είναι πράγματι ένας ανοικτός και διαθέσιμος χώρος του Δήμου Αθηναίων».

συνΑθηνά

Και η... δικτύωση των πολιτών συνεχίζεται και στους υπόλοιπους χώρους και ορόφους του Σεραφείου Συγκροτήματος. Η διεθνώς βραβευμένη πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων συνΑθηνά πλέον θα προσφέρει τις υπηρεσίες της από τις εγκαταστάσεις της Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. Εκεί, στον δεύτερο όροφο, συνεχίζονται οι «Ανοικτές Δευτέρες» της πλατφόρμας, όπου το απόγευμα συναντώνται τυπικές και άτυπες ομάδες, παντός είδους, της κοινωνίας των πολιτών και εκθέτουν προβληματισμούς, προτείνουν ιδέες, συνεργάζονται και, ασφαλώς, υλοποιούν.

Στον δεύτερο όροφο, όμως, συνυπάρχουν η πλατφόρμα Social Dynamo για ενδυνάμωση των πολιτών σε θέματα μάθησης και κατάρτισης, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η πλατφόρμα Urban Innovative Acts, που απέφερε επένδυση 5 εκατ. ευρώ για σύγχρονου τύπου διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και το Athens Culture Net. «Ηταν μία από τις ανάγκες της πόλης, όπως τη δεχθήκαμε από τους πολίτες, να υπάρξει ένας ανοικτός χώρος έκφρασης της δημιουργικής καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας της κοινωνίας των πολιτών. Και οι “πειραματικές” υπηρεσίες τολμούν πλέον να συστεγαστούν», λέει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας Αμαλία Ζέπου.

«Παράθυρο»

Τέλος, αν κάποιος θέλει να μην ασχοληθεί με την πόλη του και, αντιθέτως, θέλει να φύγει τρέχοντας από αυτήν, το Σεράφειο Συγκρότημα διαθέτει την υπηρεσία Europe Direct, ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης που συνδέει τον δήμο απευθείας με την Ευρώπη. Δικαιώματα, νομοθεσίες, ευρωπαϊκή πολιτική, χρηματοδοτήσεις, σπουδές, εργασία, όλα αυτά διαχειρίζεται το «παράθυρο του δήμου στην Ευρώπη», όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη