Μετά την Black Friday, σκέψεις και για Boxing Day στην Ελλάδα

Μετά την Black Friday, σκέψεις και για Boxing Day στην Ελλάδα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις πριν καν ανακοινωθεί επισήμως προκαλεί το ενδεχόμενο λειτουργίας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Athens, στα Σπάτα, στις 26 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα είναι παραδοσιακά κλειστά. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων κάνουν λόγο για «εργασιακή ζούγκλα», ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Παράγοντες του λιανεμπορίου εκτιμούν, πάντως, ότι εάν η McArthurGlen Athens αποφασίσει τελικά να λειτουργήσουν τα καταστήματα τη λεγόμενη Boxing Day, όπως ονομάζεται η επομένη των Χριστουγέννων στις αγγλοσαξονικές χώρες, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις το παράδειγμά της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) περιήλθε σε γνώση του, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων, η πρόθεση της McArthurGlen Athens να διατηρήσει ανοικτό το εκπτωτικό χωριό στις 26 Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα ενημέρωσαν τους εργαζομένους τους για την πιθανότητα λειτουργίας των καταστημάτων στις 26 Δεκεμβρίου. Η «Κ» επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία όμως δήλωσε ότι χθες δεν ήταν ακόμη σε θέση να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, το οποίο απαιτεί να μην προχωρήσει η εταιρεία στην επίμαχη απόφαση, η 26η Δεκεμβρίου είναι «κατοχυρωμένη στη συνείδηση όλων μας ως αργία».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η 26η Δεκεμβρίου δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, αλλά στις κατ’ έθιμον αργίες. Η νομοθεσία προβλέπει ότι εάν μια επιχείρηση παρέμενε κλειστή τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης εξαιρετικώς αποφάσισε τη λειτουργία της, τότε α) οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο και β) οι αμειβόμενοι με μισθό δικαιούνται να λάβουν το 1/25 επιπλέον του μισθού τους (διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, ενώ η μέρα αυτή δεν ήταν γι’ αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβανόταν στον μισθό τους η αμοιβή για τη μέρα αυτή).

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα τηρήσουν μεν τις κατ’ έθιμον αργίες (2 Ιανουαρίου και Θεοφάνια), όμως θα πιέσουν τους εργαζομένους τους να λάβουν υποχρεωτικά άδεια ή ρεπό για να μην τους πληρώσουν. Σημειώνεται ότι η McArthurGlen Athens είχε επιλέξει να λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις 2 Ιανουαρίου 2017, ημέρα η οποία παραδοσιακά οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, επειδή το προσωπικό έχει εργαστεί τις τρεις προηγούμενες Κυριακές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Boxing Day σηματοδοτεί την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και πρόκειται για ημέρα με πολύ μεγάλες προσφορές. Θυμίζει δε την Black Friday, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα, περιμένοντας αυτά να ανοίξουν. Ως εκπτωτικός θεσμός λειτουργεί κυρίως, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή