Ενας Μαλέβιτς στην πόρτα σας

Ενας Μαλέβιτς στην πόρτα σας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης έχει μπει στον τελευταίο της μήνα (έως τις 14/1), αλλά δεν έχει πάψει να εμπλουτίζεται και να επανέρχεται στην πόλη – αυτός, εξάλλου, ήταν και ο αρχικός στόχος των διοργανωτών. Τα σχολεία επισκέπτονται τους τέσσερις βασικούς χώρους καθημερινά, γκρουπ, όλων των ηλικιών, συμμετέχουν στις ξεναγήσεις του Σαββατοκύριακου, ενώ ξένοι ανταποκριτές συρρέουν στην πόλη (με δική τους πρωτοβουλία μάλιστα) και γράφουν γι’ αυτό που συμβαίνει στη σύγχρονη εικαστική Θεσσαλονίκη. Από όσα έπονται, ξεχωρίζει η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη, «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο επίσης θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ «Video Art Μηδέν», με διεθνή έργα βιντεοτέχνης γύρω από την εστία.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μάς έχει όμως μία έκπληξη. Αφού η Ολλανδή εικαστικός Μάριαν Βάινβοορντ καλούσε το κοινό να πάρει έργα της από τη Μονή Λαζαριστών στο σπίτι, στο πλαίσιο περφόρμανς για την έννοια του χώρου του έργου τέχνης (βλ. «Πάρτε στο σπίτι όποιο έργο σας αρέσει», 17/11/2017), το ΚΜΣΤ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό, φεύγοντας, να πάρει μαζί του τη… Συλλογή Κωστάκη, τη σημαντικότερη συλλογή ρωσικής πρωτοπορίας εκτός Ρωσίας. Σε συνεργασία με το USEUM, ελληνική πλατφόρμα με έδρα το Λονδίνο, που δραστηριοποιείται στη διάχυση της τέχνης μέσω της τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «Inifinite Museum Shop». Μέσω αυτής, το κοινό θα μπορεί να δημιουργεί με το κινητό του αναμνηστικά και δώρα, με έργα από τη Συλλογή Κωστάκη.

«Στόχος αυτής της συνεργασίας», όπως λέγεται, «είναι η προώθηση και η διάχυση της Συλλογής έξω από τους τοίχους του μουσείου». Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν από τη διεύθυνση www.m.useum.org και μέσω αυτής ο χρήστης μπορεί να φωτογραφίσει το έργο της προτίμησής του και να επιλέξει το προϊόν που θα ήθελε να σχεδιάσει (τσάντα, μπλούζα, κούπα κ.λπ.). Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο «σχεδιαστήριο», δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του, κάνει την πληρωμή ηλεκτρονικά και το προϊόν που σχεδίασε παραδίδεται στο σπίτι του. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα ένας Μαλέβιτς στην πόρτα μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή