Ταυτότητα και ΑΜΚΑ για εγγραφή σε ΤΟΜΥ

Ταυτότητα και ΑΜΚΑ για εγγραφή σε ΤΟΜΥ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμπλήρωση αίτησης στην οποία θα αναφέρονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, θα μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενα εικοσιτετράωρο μετά τα εγκαίνια των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας του νέου συστήματος, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες με διευκρινίσεις για τον κατάλογο των οικογενειακών γιατρών και τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό και σε ΤΟΜΥ. Σύμφωνα με αυτήν, η εγγραφή γίνεται κατόπιν αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου, στην οποία συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας (όνομα, επώνυμο, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης) ο ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά μπορούν να συμπληρωθούν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας άλλου ατόμου σε περίπτωση ανάγκης. Η αίτηση αυτή, η οποία γίνεται είτε στις ΤΟΜΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό, συνοδεύεται με φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός μπορεί να φροντίζει έως 2.250 εγγεγραμμένους ενηλίκους και έως 1.500 παιδιά στην περίπτωση που είναι παιδίατρος. Ρόλο οικογενειακού γιατρού αναλαμβάνουν οι γιατροί των ΤΟΜΥ, οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των Κέντρων Υγείας και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί των ίδιων ειδικοτήτων. Στην ΤΟΜΥ μπορούν να εγγραφούν όσοι κατοικούν εντός του δήμου στον οποίο αυτή συγκροτείται, ενώ το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών που μπορεί να έχει κάθε μονάδα είναι 12.000 άτομα.

Συνολικά πρόκειται να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Την περασμένη Τετάρτη εγκαινιάστηκαν οι πρώτες τρεις μονάδες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η ΤΟΜΥ Ευόσμου, Νικόπολης και Αμπελόκηπων, ενώ χθες έγιναν και τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας του Δήμου Ηρακλείου. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να ανοίξουν επιπλέον επτά μονάδες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για θέσεις προσωπικού που θα στελεχώσει τις ΤΟΜΥ, ήταν η λειτουργία των πρώτων μονάδων να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τελικά, ούτε η προκήρυξη έτυχε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τους γιατρούς –προκηρύχθηκαν 956 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων και οι υποψήφιοι ήταν μόλις 364–, ούτε οι διαδικασίες κύλησαν γρήγορα προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το νέο χρονοδιάγραμμα –όπως περιγράφεται και στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο– είναι έως τον Μάιο του 2018 να έχουν ανοίξει τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ.

«Απωθητικό σύστημα»

«Το νέο σύστημα είναι απωθητικό για τους γιατρούς, διότι δεν εξασφαλίζει επιστημονική προοπτική, είναι ασαφείς οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές, ενώ η βιωσιμότητα του συστήματος μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ είναι αμφίβολη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια των πρώτων ΤΟΜΥ. Και τονίζεται, «στην πραγματικότητα το δίκτυο των ΤΟΜΥ θα αφορά σε πλήρη ανάπτυξη τρία εκατομμύρια πολιτών για τους οποίους η πρόσβαση σε ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο θα είναι εφικτή μόνο μέσω της παραπομπής από τα στελέχη των ΤΟΜΥ. Γι’ αυτούς τους πολίτες η ελεύθερη επιλογή γιατρού θα καταργηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή