Τρεις σταθερές επηρεάζουν την πολιτική αντιπαράθεση

Τρεις σταθερές επηρεάζουν την πολιτική αντιπαράθεση

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην πολιτική αντιπαράθεση, που αναμένεται να κορυφωθεί την τρέχουσα εβδομάδα με τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού, δημιουργεί η σταθεροποίηση της Ν.Δ. σε ποσοστά αυτοδυναμίας, παρά τη φθινοπωρινή αντεπίθεση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και η ανοδική τάση που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής, μετά την ολοκλήρωση της ανάδειξης ηγεσίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Με το επερχόμενο 2018 να θεωρείται από πολλούς εκλογικό έτος, από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και από έρευνες της κοινής γνώμης που βρίσκονται κλειδωμένες στα κομματικά γραφεία, προκύπτουν τρεις σταθερές, που θα καθορίσουν τη στρατηγική των κομμάτων τους επόμενους μήνες.

Πρώτον, η πρωτιά της Ν.Δ., παρά τις ενέσεις αισιοξοξίας του κ. Τσίπρα στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί, και το ερώτημα είναι εάν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να περάσει τον πήχυ της αυτοδυναμίας ή όχι.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σχετική «ανθεκτικότητα» και πλέον από τους περισσότερους προεξοφλείται ότι θα κινηθεί σε ποσοστά άνω του 20%, καθώς όχι μόνον συγκρατεί τις δυνάμεις του, αλλά καταγράφει οριακή άνοδο, παρά το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη ψήφισε νέες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Τρίτον, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει δυναμική διψήφιων ποσοστών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ότι υπό την ηγεσία είτε της κ. Φώφης Γεννηματά είτε του κ. Ν. Ανδρουλάκη η Κεντροαριστερά θα «καθηλωνόταν» σε μονοψήφια νούμερα.

Τα νέα πολιτικά δεδομένα, όπως προαναφέρθηκε, επηρεάζουν τη στρατηγική των κομμάτων. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης τοποθετείται πλέον ευθέως στον μεσαίο χώρο, καθώς η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κινηθεί με βάση το δίπτυχο «ενότητα» –που ενισχύθηκε μέσω του εν εξελίξει συνεδρίου– και «ανανέωση», ενώ θα διατηρήσει στην ατζέντα του το αίτημα για αποχώρηση της παρούσας κυβέρνησης και διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη εδράζεται και σε ευρήματα των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία μόλις τέσσερις στους δέκα επιθυμούν ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό. Επίσης, με βάση τη στρατηγική της Πειραιώς για το νέο έτος, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται σταθερά σε πρώτο πλάνο, καθώς υπερέχει σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία έναντι του κ. Τσίπρα, αρχής γενομένης από το ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της ανάδειξης των διαχωριστικών γραμμών από τη Ν.Δ. και στη δημιουργία σκηνικού πόλωσης. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στη δημιουργία «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, ενώ νέα κρίσιμη παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι πλέον καταγράφονται και απευθείας μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής.

Μάλιστα, όπως παρατηρούν στελέχη της αντιπολίτευσης, η διαφορά από τη Ν.Δ. σταθεροποιείται στο εύρος των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, παρότι ο κ. Αλ. Τσίπρας έριξε το τελευταίο τρίμηνο στο πολιτικό τραπέζι ορισμένα από τα «βαριά» χαρτιά του: πρώτον, το αφήγημα περί οριστικής εξόδου από τον αστερισμό των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 που, όμως, δεν γίνεται πιστευτό από την πλειονότητα των πολιτών· δεύτερον, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, επί της ουσίας η πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ως άμεσο φόντο την αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό και θα κορυφωθεί τους πρώτους μήνες του 2018, έχει ως πραγματικό διακύβευμα το εάν η Ν.Δ. θα επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και εάν αυτή τελικώς διεξαχθεί. Και τούτο, καθώς δεν πρέπει να προεξοφλείται πως σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής. Ηδη κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν πως, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί ψήφος ανοχής στον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και νέων εκλογών –με απλή αναλογική– εάν υπάρχει η βεβαιότητα ότι το κλίμα πόλωσης που θα επικρατήσει δεν θα οδηγήσει σε κατακρήμνιση των ποσοστών του κινήματος. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη για μια στρατηγική αυστηρά ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κ. Φώφη Γεννηματά δέχθηκε επίμονες εισηγήσεις να μην απευθύνει χαιρετισμό στο εν εξελίξει συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή