Σήμερα αναμένεται η νέα τραπεζική εγγυητική για την πώληση του ΟΛΘ

Σήμερα αναμένεται η νέα τραπεζική εγγυητική για την πώληση του ΟΛΘ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να εμφανιστεί στον τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ το swift, το αποδεικτικό δηλαδή της νέας εγγυητικής επιστολής από την κρατικοποιημένη πλέον ρωσική τράπεζα Promsvyazbanκ, που φέρεται να απέστειλε αργά χθες το απόγευμα η κοινοπραξία South East Gateway Thessaloniki, η οποία εξαγοράζει το 67% του ΟΛΘ. Εφόσον αυτό συμβεί, έστω και αύριο Τετάρτη, η υπογραφή της αγοραπωλησίας θα προχωρήσει κανονικά την Πέμπτη, ενημερώνεται η «Κ» αρμοδίως.

Ομως στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη επεξεργαστεί και plan B σε περίπτωση που για οιονδήποτε λόγο η εγγυητική δεν φθάσει ή δεν γίνει δεκτή από τη νομική υπηρεσία του. Αυτό το plan B, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη και από τους όρους του διαγωνισμού, θέλει να καλείται ο reserve bidder, ο δεύτερος δηλαδή πλειοδότης, που είναι η Peninsular & Oriental (P&O), συμφερόντων της Dubai Ports, της οποίας η εγγυητική φέρεται να βρίσκεται ακόμα εν ισχύι.

Σημειώνεται πως η εγγυητική αφορά το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο ως αποζημίωση σε περίπτωση που ο επενδυτής δεν εμφανίσει το τίμημα της αγοραπωλησίας, που για το 67% του ΟΛΘ είναι 231,926 εκατ. Αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαβεβαιώνουν πως δεν θα απαιτηθεί τίποτα τέτοιο και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου (οπότε και η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί στον επενδυτή) θα υπογραφτεί κανονικά, όσα έχουν γίνει μέχρις στιγμής κατέστησαν τη διαδικασία περιπετειώδη.

Υπενθυμίζεται πως η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή, αλλά ανεβλήθη κατόπιν συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών, επειδή η Promsvyazbank ετέθη από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης. Πριν από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 16 του μήνα, και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού. Και πριν από αυτό είχαν σημειωθεί αλλεπάλληλες αναβολές από τον Σεπτέμβριο, ενώ το προφίλ της κοινοπραξίας αποτέλεσε πρόσφατα και αντικείμενο σχολιασμού του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος μίλησε για αδιαφάνεια σχετικά με την ταυτότητα των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στους επενδυτικούς ομίλους που την απαρτίζουν. Οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι χαρακτήρισαν την ιδιωτικοποίηση προϊόν αδιάβλητου δημόσιου διαγωνισμού που θα προχωρήσει κανονικά. Κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας εγείρουν θέμα χαλαρών όρων του διαγωνισμού εν γένει και η αντιπολίτευση γενικότερης διαχείρισής του από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή