Αντικαπνιστικές ευχές σε «επωνύμους»

Αντικαπνιστικές ευχές σε «επωνύμους»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική ευχετήρια κάρτα για τις γιορτές των Χριστουγέννων πρόκειται να λάβουν εφέτος «επώνυμοι» καπνιστές. Πολιτικοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, αθλητές και προπονητές, που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε την ώρα που κάπνιζαν σε δημόσιο χώρο, δεν αποκλείεται να είναι ήδη στη λίστα που έχει συντάξει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Επιστημονική Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου, με αποδέκτες εορταστικής κάρτας που θα έχει όμως αντικαπνιστικό μήνυμα. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί επιστήμονες, μαζί με τις ευχές για ένα υγιές και ευτυχισμένο 2018, καλούν τους «επώνυμους» καπνιστές να στρατευθούν στον αγώνα για εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα και το άτμισμα στους δημόσιους χώρους, για ένα νέο έτος με λιγότερο κάπνισμα και περισσότερο ελεύθερο, καθαρό από καπνό, περιβάλλον.

Οπως διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, οι κάρτες εξωτερικά δεν διαφοροποιούνται από τις άλλες εορταστικές κάρτες, ωστόσο ανοίγοντάς τες θα ακούγεται ηχητικό μήνυμα με αντικαπνιστικό περιεχόμενο. Ο καθηγητής δεν θέλησε να αποκαλύψει ακριβώς το περιεχόμενο του μηνύματος, ωστόσο η λογική του είναι να επισημάνει στον καπνιστή τις επιπτώσεις που έχει στους άλλους είτε ο καπνός του τσιγάρου του είτε το «κακό παράδειγμα» που δίνει επηρεάζοντας ως επώνυμος είτε από θέση εξουσίας τους υπόλοιπους πολίτες. Οπως άλλωστε αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, οι κάρτες δεν θα έχουν αποδέκτες μόνο «επώνυμους» καπνιστές που έχουν φωτογραφηθεί, αλλά και όσους είχαν ή έχουν θέση εξουσίας αλλά δεν βοηθούν από τη θέση αυτή στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ποιοι ευθύνονται

«Προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί που φταίνε περισσότερο για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι όσοι επώνυμοι με εξουσία δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτόν και συνεχίζουν να τον καταπατούν ακόμα και δημόσια, δίνοντας το παράδειγμα και στους μη επωνύμους», σημειώνει ο καθηγητής κάνοντας λόγο για «χαμηλή ενσυναίσθηση». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η ενσυναίσθηση, η ικανότητα του να “μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου”, θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγχουν την επιθυμία τους να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, επειδή αναγνωρίζουν ότι, εκτός από τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό τους, βλάπτουν και τους άλλους γύρω τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα, 27,3% των Ελλήνων δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές και 5,2% περιστασιακοί. Το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (21%). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα είναι μια σύνθετη παθολογική συμπεριφορά, αποτέλεσμα γνωστικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών συνθηκών. Οι καπνιστές φαίνεται να έχουν μικρή επίγνωση των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα και νομίζουν ότι τους φέρνει χαλάρωση, μείωση της πίεσης και του άγχους. Ιδιαίτερα ισχυρές είναι και οι περιβαλλοντικές επιρροές, αφού το κάπνισμα συχνά έρχεται ως αποτέλεσμα της άμεσης και ισχυρής επίδρασης «προτύπων».

Πενήντα ονόματα

Συνολικά, η λίστα με τους αποδέκτες της ευχετήριας αντικαπνιστικής κάρτας έχει περίπου 50 ονόματα, ενώ οι κάρτες θα αποσταλούν τα επόμενα 24ωρα. «Προτρέπουμε όλους όσοι λάβουν την ευχετήρια κάρτα μας να μην την πετάξουν, αλλά να κόψουν το κάπνισμα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης. Και καταλήγει: «Αλλά ακόμα κι αν τους είναι δύσκολο αυτό, τουλάχιστον ας μη φωτογραφίζονται ενώ καπνίζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή