ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά, πτυχίο πανεπιστημίου σε αποφοίτους ΤΕΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Ο κ. Κ. Γαβρόγλου υποστηρίζει ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν αποτελεί «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, αλλά ένα νέο ίδρυμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πήραν το πτυχίο τους από το ΤΕΙ Αθηνών ή το ΤΕΙ Πειραιώς, αλλά με απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα μπορούν να το αναβαθμίσουν σε πανεπιστημιακό πτυχίο. Πρόκειται για σχέδιο του υπουργείου Παιδείας ώστε να δοθεί «μπόνους» στους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ, τα οποία θα συγχωνευθούν για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ορίζει ότι οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να διδαχθούν και να εξετασθούν σε επιπλέον μαθήματα, ώστε να πάρουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και όχι από το ΤΕΙ στο οποίο εισήχθησαν.

Αντιθέτως, στο ίδιο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους... αποφοίτους των δύο ΤΕΙ. Ετσι, οι επιτελείς του υπουργείου διαπίστωσαν την έλλειψη και –με σαφώς μικροπολιτική στόχευση– σκέφθηκαν να επεκτείνουν το «μπόνους» και στους αποφοίτους των ΤΕΙ! Μάλιστα, φέρεται να υποστηρίζεται ότι αυτό γίνεται και για λόγους ισονομίας των πρόσφατων αποφοίτων με τους «αιώνιους» φοιτητές των δύο ΤΕΙ. Δηλαδή, λέγεται ότι, εάν δύο φοιτητές εισήχθησαν στο ΤΕΙ Αθηνών το 2009 και ο ένας αποφοίτησε το 2015 και ο δεύτερος συνεχίζει ως...«αιώνιος», με τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Αθηνών σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ευνοείται ο... «αιώνιος». Αρα, πρέπει να υπάρξει εύνοια και για τους εγκαίρως αποφοιτήσαντες! Βεβαίως, μελετάται σε τι βάθος χρόνου θα ισχύσει η ευνοϊκή ρύθμιση.

Από την άλλη, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην πράξη καταρρίπτει τον ισχυρισμό που προβάλλει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν αποτελεί «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, αλλά ένα νέο ίδρυμα. Ουσιαστικά, με το σχέδιο υπέρ των αποφοίτων, επικυρώνεται η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Ενα άλλο θέμα που ανοίγει είναι τι θα γίνει με τα τμήματα των ΤΕΙ που θα απορροφηθούν από πανεπιστήμια της περιοχής τους (π.χ. το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν αποκλείεται να ζητήσουν τα πτυχία να... «πανεπιστημιοποιηθούν».

«Εξομοίωση πτυχίων»

Ο σχεδιασμός για την «πανεπιστημιοποίηση» των πτυχίων των αποφοίτων των ΤΕΙ θα μπορούσε να βρει δίοδο σε μια διαδικασία «εξομοίωσης των πτυχίων», όπως συνέβη με τα πτυχία των διετών Παιδαγωγικών Σχολών που εξομοιώθηκαν (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου το 1990) με τα πτυχία τετραετών σπουδών Παιδαγωγικών Τμημάτων. Ομως στη σημερινή περίπτωση, για ποιο λόγο ένα πτυχίο τετραετούς φοίτησης από ΤΕΙ θα πρέπει να εξομοιωθεί με ένα πτυχίο τετραετούς φοίτησης πανεπιστημίου; Μήπως έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνεται η υποβαθμισμένη θέση των ΤΕΙ έναντι των ΑΕΙ;

Από την πλευρά του το υπουργείο διευκρινίζει ότι εξέτασε το ζήτημα και δεν το προέκρινε.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ