Αμεσα η συζήτηση για το Π.Δ. του Ελληνικού στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αμεσα η συζήτηση για το Π.Δ. του Ελληνικού στην Ολομέλεια του ΣτΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδικασίες – εξπρές λόγω σοβαρότητος του θέματος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (Π.Δ.) που αφορά την αναμόρφωση του Ελληνικού.

Ηδη με πράξη του προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια και σήμερα αναμένεται να οριστούν η ημερομηνία συζήτησης, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, και ο εισηγητής.

Στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπεται ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, που αποτελεί τμήμα του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου συμπεριλαμβανομένου και του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, θα διαμορφωθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Της διαμόρφωσης θα προηγηθεί ειδική μελέτη.

Αναφορικά με την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου, το σχέδιο ορίζει ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται στα 2.700.000 τ.μ.,ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται στο 35% του συνόλου της έκτασης.

Στο παράκτιο μέτωπο του μητροπολιτικού πόλου, η μέγιστη κάλυψη ορίζεται στο 15% της συνολικής έκτασης, ώστε να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος μήκους ενός χιλιομέτρου και να διευκολύνεται η έξοδος προς τη θάλασσα.

Το μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής θα έχει έκταση 2.000.569 τ.μ.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος υπεγράφη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος ουσιαστικά κάνει δεκτό το προτεινόμενο σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης των επενδυτών, με εξαίρεση τη γνωστή κήρυξη από το ΚΑΣ ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκτασης 300 στρεμμάτων. Μάλιστα, δεδομένης της αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί, αποφασίστηκε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή το Δημόσιο και ο επενδυτής, θα επικαιροποιήσουν το μνημόνιο συνεργασίας ως προς τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ζητήματα μετά την έγκριση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ.

Πάντως, οι εκκρεμότητες του Δημοσίου σε σχέση με την αναμόρφωση του Ελληνικού δεν σταματούν εδώ. Μεταξύ άλλων στη μνημονιακή σύμβαση προβλέπεται, και μάλιστα ως προαπαιτούμενο, η προκήρυξη διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών για την αδειοδότηση καζίνο. Επίσης, το Δημόσιο οφείλει να εκκενώσει την έκταση από τους φορείς που την καταλαμβάνουν και να μεταφέρει το μεγάλο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, ενώ προβλέπεται ότι θα πρέπει να κλείσει οικονομικά η ιδιωτικοποίηση και μέρι τα μέσα του 2018 να μεταβιβαστούν οι μετοχές του Ελληνικού στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή