«Θησαυροφυλάκιο» για τα ψηφιακά δεδομένα πολυεθνικών

«Θησαυροφυλάκιο» για τα ψηφιακά δεδομένα πολυεθνικών

8' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανύψηλοι φράχτες στην περίμετρο της έκτασης, υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας και συναγερμού σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, θωρακισμένες πόρτες, κτιριακές εγκαταστάσεις υψηλής αντοχής σε σεισμούς ή άλλα ακραία φαινόμενα, αυστηρότατες διαδικασίες εισόδου – εξόδου και δυνατότητα αδιάλειπτης λειτουργίας, ακόμα και αν η χώρα βρεθεί χωρίς καθόλου ρεύμα για αρκετές ημέρες.

Ολα αυτά θυμίζουν θησαυροφυλάκιο, με τη μόνη διαφορά ότι στην καρδιά του συγκεκριμένου «θησαυροφυλακίου» δεν βρίσκονται νομίσματα ή χρυσός αλλά κρίσιμες ψηφιακές πληροφορίες, δεδομένα και εφαρμογές. Η Lamda Hellix είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων και υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων (neutral data center) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η δημιουργία της αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση υποδομών πληροφορικής που έχει πραγματοποιηθεί μετά το 2008 στη χώρα μας. Στους αυστηρά ελεγχόμενους χώρους της εταιρείας μεταφέρονται, ανταλλάσσονται, επεξεργάζονται, φυλάσσονται και αποθηκεύονται κρίσιμες πληροφορίες, πληροφορίες που αποτελούν τα κινητήρια «γρανάζια» της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας.

Στις εγκαταστάσεις της Lamda Hellix φιλοξενούνται κρίσιμες υποδομές περισσοτέρων των 100 εταιρειών-πελατών, κυρίως ελληνικές και ξένες πολυεθνικές, από όλο το επιχειρηματικό φάσμα: τράπεζες, ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία, τρόφιμα, βιομηχανίες, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά., καθώς και κρατικοί φορείς. Αιχμή του δόρατος της Lamda Hellix αποτελούν οι υπηρεσίες collocation, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων, οι οποίες συνδυάζονται με πλήθος άλλων υπηρεσιών (διαχείριση και επίβλεψη εξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, cloud services, τεχνική υποστήριξη κ.ά.), δραστηριότητες που στην ορολογία της πληροφορικής είναι συνυφασμένες με την παροχή υπηρεσιών data centers. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της προσφέρει ειδικούς χώρους για εγκατάσταση εξοπλισμού ICT, ρεύμα, συστήματα αδιάλειπτης ισχύος και ψύξης, ψηφιακή και φυσική ασφάλεια για τους servers, συστήματα αποθήκευσης, αλλά και για κάθε είδους δικτυακό εξοπλισμό που διαθέτουν οι πελάτες. Ωστόσο, το σημείο που κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η διαθεσιμότητα: η εταιρεία διασφαλίζει ότι όλα τα παραπάνω –που είναι απολύτως απαραίτητα για την ψηφιακή λειτουργία μιας επιχείρησης– θα λειτουργούν σε κάθε περίπτωση. Με μια σύνθετη αρχιτεκτονική εγκατάσταση με πολλές εφεδρείες και δικλίδες ασφαλείας, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία και διαθεσιμότητα της πληροφορίας, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες. Η πλέον κρίσιμη παράμετρος είναι η ενέργεια: δίχως ρεύμα τα συστήματα δεν λειτουργούν με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις οικονομικές, και όχι μόνο, σε μια επιχείρηση. Ετσι η Lamda Hellix είναι συνδεδεμένη με δύο διαφορετικούς υποσταθμούς ρεύματος, ώστε ακόμα και αν υπάρξει διακοπή ρεύματος στον ένα να συνεχίσει κανονικά με τον δεύτερο.

Στην περίπτωση που υπάρξει καθολική διακοπή ρεύματος, μέσα σε δευτερόλεπτα τίθενται, αυτόματα, σε λειτουργία οι γεννήτριες. Η εταιρεία διαθέτει 8 γεννήτριες (οι δύο είναι προς εγκατάσταση) 11 MW, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιας δυναμικότητας των αναγκών της. Με λίγα λόγια, μπορεί να έχει το αναγκαίο ρεύμα ακόμα και αν οι μισές γεννήτριες τεθούν εκτός λειτουργίας.

Αποθέματα πετρελαίου

Στις εγκαταστάσεις της διαθέτει αποθέματα πετρελαίου που επιτρέπουν τη λειτουργία των γεννητριών σχεδόν για μία εβδομάδα αδιαλείπτως, ενώ κάθε δύο εβδομάδες ακολουθείται διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας σε συνθήκες φόρτισης με πραγματικό φορτίο. Υψηλής τεχνολογίας συστήματα ψύξης εξασφαλίζουν τη διατήρηση σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και των πλέον απαιτητικών servers. Υπερσύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης βρίσκονται παντού –χρησιμοποιώντας ειδικά αέρια (Inergen) που περιορίζουν την ποσότητα του οξυγόνου στους χώρους ώστε η φωτιά να σβήνει χωρίς νερό– για κάθε περίπτωση.

Με όλες αυτές τις υποδομές, η Lamda Hellix δεσμεύεται συμβατικά στους πελάτες της ότι προσφέρει διαθεσιμότητα υπηρεσιών έως και 99,999%. Αν και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα επιτρέπεται να βρεθούν εκτός λειτουργίας μέχρι 5 λεπτά ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία τα 15 χρόνια λειτουργίας της, από τον Σεπτέμβριο του 2003, η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της είναι 100%, χωρίς ούτε ένα δευτερόλεπτο εκτός λειτουργίας.

Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ έως το 2020

Η Lamda Hellix ιδρύθηκε το 2002 από τον Απόστολο Κάκκο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σήμερα, με συνεπενδυτή τη Lamda Development ως venture capital. Tο 2013, ο κ. Κάκκος εξαγόρασε το ποσοστό της Lamda Development αποκτώντας τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της εταιρείας, ενώ παράλληλα διέθεσε μέρος των μετοχών στη διοικητική ομάδα. Τα data centers αποτελούν εξαιρετικά ακριβή επένδυση. Την περίοδο 2002-2007, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο data center της εταιρείας, το Athens-1, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 15 εκατ., ενώ ακολούθησαν επενδύσεις 11 εκατ. το 2008-2015 για τη δημιουργία του δεύτερου data center, του Athens 2. Με τις επενδύσεις αυτές, η Lamda Hellix, αλλά και η Ελλάδα, αναβαθμίστηκε σε πληροφοριακό κόμβο στρατηγικής σημασίας που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Σημειώνεται ότι έχει βραβευθεί ως το καλύτερο data center στην EMEA. Μέχρι το 2020 θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 20 εκατ. αναβαθμίζοντας δραστικά τις δυνατότητές της, ενώ βαρύτητα δίνεται στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας αλλά και στη γεωγραφική επέκταση. Η δημιουργία data centers μέχρι πρότινος ήταν υπόθεση μόνον πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται. Ωστόσο, τα ουδέτερα – neutral data centers καταφέρνουν να δημιουργούν μεγάλες οικονομίες κλίμακας παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες εταιρείες-πελάτες. Ετσι, ακόμα και μικρού μεγέθους εταιρείες ή ακόμα και startups μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών που μόνον οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες διέθεταν. Εδώ και χρόνια, και οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν τη λύση των ουδέτερων data centers για λόγους εξοικονόμησης πόρων αλλά και πρόσβασης σε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες. Επιπλέον, μειώνουν τα κόστη τους (κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση κ.λπ.), ενώ διατηρούν αυτούσιες την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους. Η Lamda Hellix προσφέρει ακόμα υπηρεσίες επιχειρηματικής συνέχειας (disaster recovery & business continuity services), παρέχοντας «ετοιμοπόλεμους» χώρους εργασίας, διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή, σε πελάτες της που μπορεί να υποστούν κάποια βλάβη ή να υπάρξει δυσκολία πρόσβασης στις εγκαταστάσεις τους, έτσι ώστε να λειτουργούν κανονικά διαθέτοντας περισσότερες από 750 πλήρως εξοπλισμένες θέσεις εργασίας. Επίσης, σχεδιάζει και πιστοποιεί data centers για τρίτους και μέχρι τώρα έχει υλοποιήσει σχετικά έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ σε περίπου 10 χώρες επιπλέον της Ελλάδας (Ουκρανία, Ρουμανία, Μάλτα, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάϊ κ.α.), ενώ έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση σε δεκάδες άλλα.

Τα δεδομένα είναι οι «υποδομές» του 21ου αιώνα

Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, τα neutral data centers «αποτελούν τις στρατηγικές υποδομές της ψηφιακής εποχής του 21ου αιώνα, με σημασία για την οικονομία αντίστοιχη των λιμανιών, των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών δικτύων. Τα data αποτελούν το νέο πετρέλαιο». Με σπουδές Φυσικής, Πληροφορικής και Οικονομικών σε Ελλάδα, Αγγλία και ΗΠΑ, είχε αναλάβει στο παρελθόν διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του European Data Centre Association (EUDCA) με έδρα της Βρυξέλλες. Οπως σημειώνει στην «Κ», λίγο από ένστικτο, λίγο με τη βοήθεια της τύχης, από νωρίς διέβλεψε την αναγκαιότητα δημιουργίας ουδέτερων παρόχων υπηρεσιών data centers στη χώρα μας και προχώρησε στη δημιουργία της Lamda Hellix. «Αν δεν το είχαμε κάνει εμείς, θα το έκανε κάποιος άλλος, καθώς οι ουδέτεροι πάροχοι είναι απολύτως αναγκαίοι στην ψηφιακή οικονομία». Σημειώνει ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι οι άνθρωποι και η ομαδική εργασία. «Ολα αρχίζουν και τελειώνουν από το υψηλού επιπέδου δυναμικό –όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είναι ανώτατης εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην πληροφορική– και τη διοικητική ομάδα». Η Lamda Hellix έχει βραβευθεί ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό η πληροφορία να μένει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, σημειώνει τη μεγάλη δευτερογενή επίδραση στην οικονομία από την επιλογή μεγάλων εταιρειών να εμπιστευθούν τα κρίσιμα πληροφοριακά τους δεδομένα σε μια ελληνική επιχείρηση, κάτι που συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός ευρύτερου οικοσυστήματος. Σημειώνεται ότι πολλές χώρες του Βορρά προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη εμπορικών data centers –κυρίως μέσω χαμηλών τιμών ρεύματος– καθώς ο έλεγχος της πληροφορίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη σύγχρονη οικονομία. Ο κ. Κάκκος εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων, της ρομποτικής, της τεχνικής νοημοσύνης, του 5G και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών θα οδηγήσουν σε τεράστια αύξηση του όγκου των διακινούμενων πληροφοριών.

Οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν καινούργιο επιχειρηματικό περιβάλλον

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η ταχεία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικά των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) δημιουργεί πολλές προκλήσεις για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ολο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την υιοθέτηση των ΤΠΕ, μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών ψηφιακής ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, την τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας με ισχυρότερη καινοτομία και εξαγωγική δραστηριότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι νέες τεχνολογίες, και ειδικά οι ΤΠΕ, διαμορφώνουν νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιπροσωπεύει τη λεγόμενη μετάβαση σε μια ψηφιακή οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, και συνεισφέρουν σε διάφορες διαστάσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας μιας οικονομίας.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει συλλάβει το πλήρες εύρος των ωφελειών από την ταχύτερη υιοθέτηση ΤΠΕ, καθώς ακόμα υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη σε 65 από τους 84 δείκτες ΤΠΕ (77%) με βάση την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Agenda Scoreboard, 2013). Η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις στην ευρυζωνική διείσδυση, τη συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου, τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ηλεκτρονικών προμηθειών, ελλείψεις που καθίστανται ακόμα πιο κρίσιμες στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις –ψηφιακές υπογραφές στη δημόσια διοίκηση, ανάπτυξη ανοικτών δεδομένων, βελτίωση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων του πληθυσμού και τόνωση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων ΜμΕ– μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα μεγάλα οφέλη για την οικονομία, σε όρους εξαγωγών, ανταγωνιστικότητας και διαφάνειας, αλλά και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και καινοτομίας.

Αναλυτικότερα, η υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής στη δημόσια διοίκηση μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ. ετησίως. Αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κατάταξής της σε όρους ανταγωνιστικότητας κατά 25 θέσεις (από την 56η στην 31η) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80ή στη 47η). Επίσης, ο διπλασιασμός στη διάδοση των ανοικτών δεδομένων στη χώρα μας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε 1.000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο e-skills , οι εξαγωγές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά 13.9 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν 72 νέες επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση ΤΠΕ από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες. Τέλος, η διείσδυση των ΤΠΕ στις ελληνικές ΜμΕ διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίησή τους, καθώς αυξάνει την πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή